2020. június 18

Koronavírus Romániában: továbbra is 300 fölött van az új fertőzéses esetek száma

Az elmúlt 24 órában 320 új fertőzést igazoltak Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 23 080-ra emelkedett – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 22 új halálesetet jelentettek, ezzel az áldozatok száma 1473-ra nőtt.  A gyógyultak száma 16 308, így az aktív fertőzöttek száma 5299-re nőtt a szerdai 5192-hez képest. Jelenleg 178 beteget ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt 24 órában 12 383 teszt eredményét dolgozták fel. Románia területén jelenleg 1429 személy van hatósági karanténban, 86.167-en pedig otthoni elkülönítésben, orvosi megfigyelés alatt. Eddig 597.696 koronavírustesztet végeztek az országban. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.18)

A védelmi miniszter szerint a katonák nyugdíja nem minősül különnyugdíjnak

A katonák nyugdíja nem minősül különnyugdíjnak – szögezte le csütörtökön Nicolae Ciucă védelmi miniszter. Facebook-bejegyzésében a tárcavezető hangsúlyozza, más közalkalmazottaktól eltérően a katonáknak tartalékállományba helyezésük után sem szűnnek meg az országgal szembeni kötelezettségeik. Azt írta, az állami alkalmazottak közül a katonáknak van „szinte a legkisebb fizetésük”, bár állandó készenlétben állnak, csaknem egész életüket családjuktól távol töltik, háborúkban vesznek részt, és korlátozzák őket alkotmányos jogaik gyakorlásában is, hiszen nem lehet második munkahelyük, nem indíthatnak saját vállalkozást, nem tömörülhetnek szakszervezetekbe, nem sztrájkolhatnak, és a szabad mozgáshoz való jogukat is korlátozzák, mert csak jóváhagyással hagyhatják el az országot. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.18)

Ludovic Orban: a PSD-nek nincs oka a bizalmatlansági indítványt benyújtására

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) nincs oka bizalmatlansági indítványt nyújtani be a kormány ellen, és nem tudnák megindokolni a közvélemény előtt a kabinet menesztésének kezdeményezését – vélte Ludovic Orban miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. „Milyen indokkal nyújtanák be a bizalmatlansági indítványt? Hogy a kormány tette a kötelességét? Hogy mi reggeltől éjszakáig dolgozunk? Hogy megpróbáltuk megtalálni a megfelelő megoldást minden olyan helyzetre, amilyennel ez idáig senki nem találkozott? Milyen indokkal kezdeményeznék a kormány megbuktatását?” – tette fel a kérdést Orban egy szerda esti műsorában. A kormányfő hozzátette: az általa vezetett kabinetnek parlamenti támogatás hiányában is sikerült ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt és működésben tartani a gazdaságot. Rámutatott, ebben az időszakban „őrült iramban” kellett intézkedéseket hozni, rövid idő alatt kellett megoldásokat találni a kihívásokra. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.18)

A Pro Románia a veszélyhelyzet azonnali megszüntetését javasolta

Elutasította csütörtökön a szenátus és a képviselőház házbizottsága a Pro Romániának a veszélyhelyzet azonnali megszüntetésére vonatkozó javaslatát. Az alakulat parlamenti frakciója szerdán nyújtotta be a parlamentbe javaslatát és egy ezzel kapcsolatos határozattervezetet. A tervezet értelmében a parlament tudomásul veszi a veszélyhelyzet és az ennek idejére bevezetett intézkedések hatályának megszűnését, ugyanakkor kéri a kormánytól, hogy 30 napon belül ismertessen a parlamentben egy, a romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos teljes körű jelentést. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.18)