Primăria oraşului Bucureşti – 156 de ani

Acum 156 de ani (1864) era înfiinţată Primăria oraşului Bucureşti, după modelul francez, prin aplicarea noii legi comunale.

Întâiul primar ales a fost generalul Barbu Vlădoianu (7/19).

În timpul primariatului lui Nicolae Filipescu s-a organizat un concurs (1895 – 1896) pentru ridicarea unui Palat al Primăriei care a fost câștigat de arhitectul Ion Mincu, ideea a fost reluată în 1899 când primar era Barbu Ștefănescu Delavrancea și când s-a și încheiat contractul cu arhitectul Ion Mincu, care însă nu a fost realizat[3].

Un nou proiect a fost întocmit de arhitectul Petre Antonescu în 1913, care însă n-a putut fi pus în operă, datorită izbucnirii primei conflagrații mondiale. Aceluiași arhitect Petre Antonescu i-a fost solicitat un nou proiect, care a fost selecționat la concursul din 1935 – 1936. Dar izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, a zădărnicit și de data aceasta ridicarea unei clădiri proprii pentru administrația bucureșteană[3].

În 1948, Palatul Ministerului Lucrărilor Publice fostul sediu al Ministerul Lucrărilor Publice, proiectat de arhitectul Petre Antonescu, a devenit Sediul Primăriei Generale a Capitalei, local în care a funcționat până în martie 2010,[3] când Primăria s-a mutat într-o nouă clădire aflată pe malul Dâmboviței, în apropierea campusului Universității Politehnica.