Realizator: Consiliul Național al Elevilor (CNE) ar putea cere amânarea începerii anului școlar, dacă autoritățile nu vor transmite măsuri clare și concrete privind reîntoarcerea în siguranță la cursuri. Organizațiile de elevi, de părinți și sindicatele din educație susțin că majoritatea unităților de învățământ nu sunt pregătite pentru prima zi de școală și solicită un dialog direct cu responsabilii în domeniu.
Reporter: Gabriela Mitrovici – Cu două săptămâni înainte de începerea noului an școlar o mulțime de semne de întrebare planează asupra măsurilor de siguranță sanitară care ar urma să fie luate în școli, dar și asupra dotării necesare pentru eventuale cursuri online. Consiliul Național al Elevilor atrage din nou atenția că nu se poate începe școala în condițiile în care încă nu este clar cine va asigura măștile sanitare și dezinfectanții pentru elevi și profesori sau din ce fonduri și când se vor achiziționa laptopuri sau tablete pentru cursuri online.
Aceleași probleme le-au semnat ieri Federația Națională a Asociațiilor de Părinți și cele trei mari sindicate din educație, care acuză autoritățile că fac declarații contradictorii care generează o stare de nesiguranță.
Şcolile sunt pregătite pentru trei scenarii: prezența fizică a tuturor elevilor, învățarea exclusiv online sau o combinație între cele două, iar pe 7 septembrie, fiecare localitate va decide ce scenariu aplică în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19, a spus ministrul sănătății, Nelu Tătaru.
La cursurile cu prezență fizică elevii și profesorii vor trebui să poarte mască pe toată durata orelor, băncile vor fi la cel puțin un metru distanță, iar acolo unde nu este posibil se vor monta separatoare.
Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” atrage atenția că trebuie găsite soluții pentru reluarea cursurilor cu prezență fizică în toate școlile. Președintele Federației, Marius Nistor, susține că învățământul online nu reprezintă o soluție pentru viitor. Randamentul elevilor este scăzut, întrucât acest tip de școlarizare este impersonal și îi lipsește conexiunea directă între profesor și elev.#HUN./rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 august)