Atunci când visăm la bucătăria ideală, acest lucru nu include niciodată cuvântul „mic”. Și totuși, aceasta este cruda realitate cu care mulți dintre noi ne confruntăm: blaturi de lucru înghesuite, spațiu „zgârcit”, locuri pentru aparate sofisticate aproape inexistent. Poate că nu avem posibilitatea de a schimba mare lucru într-o bucătărie de dimensiuni reduse, dar putem, totuși, recurge la un procedeu mai „necinstit”: acela de a da măcar iluzia de spațios, luminos, deschis, încăpător și vast. Cei care nu sunt dispuși să dărâme un perete, să renunțe la o ușă sau să desființeze vreun dulap, pot crea impresia unui spațiu vizibil mai mare, prin câteva metode inedite de decorare. Bucătăriile bine concepute au planuri inteligente, spațiu eficientizat la maxim, soluții de stocare peste așteptări, fiind extrem de primitoare, elegante și potrivite nevoilor noastre. Așadar, în loc să rămânem „blocați” cu niște bucătării minuscule, în care nici măcar să nu ne putem deplasa cu ușurință sau să putem adopta un design modern, următoarea dată când planificăm o renovare sau, pur și simplu, dorim un „refresh” al spațiului de gătit, ideal ar fi să urmăm câțiva pași simpli și să ținem cont de unele sugestii eficiente, pentru a obține o bucătărie în deplină funcționalitate cu un aspect desăvârșit. Indiferent de spațiu, orice încăpere poate fi decorată cu atenție și pricepere, în funcție de propria personalitate pentru a ne aduce satisfacție, dar și pentru a se completa perfect cu momentele petrecute în familie.

Funcționalitatea unei bucătării mici

Indiferent de stilul de design ales pentru spațiul de bucătărie, primordială este funcționalitatea încăperii, urmată imediat de design și decor. Pentru eficientizarea activităților specifice bucătăriei, proiectarea schemei de amenajare se va face în raport cu aparatele electrocasnice cu utilizare frecventă. Așa-numitul „triunghi de lucru” al bucătăriei reprezintă un concept utilizat deseori în domeniul amenajărilor interioare, ce face referire la „relația” recomandată dintre zonele pentru gătit, cele pentru depozitare și cele pentru pregătire. Bucătăria ideală este aceea unde beneficiarul se poate deplasa fară efort în centrul triunghiului de lucru, fară întreruperea îndelungată a activității. Cea mai importantă misiune a acestei încăperi este aceea de a oferi în permanență un caracter practic, iar amenajarea unei bucătării mici necesită soluții inteligente. În general, constructorii nu sunt foarte generoși cu metrii pătrați rezervați bucătăriilor, dar putem compensa acest aspect prin felul în care configurăm mobila. De la dispunerea și până la forma lor, corpurile de mobilier ne ajută să maximizăm spațiul disponibil. Prin câțiva pași modești dar plini de rafinament, putem obține rezultate mulțumitoare din punct de vedere estetic, fără a face vreun compromis în privința ergonomiei.

Tipuri de configurare a bucătăriilor mici

Pentru amenajarea unei bucătarii de dimensiuni reduse, se recomandă alegerea unui mobilier pe două laturi paralele, mobilier în linie dreaptă sau mobilier în formă de L, dar și crearea unui spațiu deschis (open space).

* Bucătăriile cu mobilă pe două laturi – Acest tip de bucătărie dispune de două spații de lucru opuse, care creează o configurație asemănătoare unui hol. Bucătăria cu mobilă pe două laturi este perfectă pentru spațiile înguste, cu o lățime ideală de aproximativ 2-3 metri. Fluxul între punctele principale de lucru, adică aragaz, frigider și chiuvetă, trebuie să fie foarte convenabil, adică să puteți trece ușor dintr-o zonă în alta și să vă puteți întoarce la fel de repede. Celebrul „triunghiu de lucru” în bucătărie este o regulă de planificare eficientă care asigură disponibilitatea zonelor de lucru și amenajarea armonioasă a suprafețelor funcționale, care permit depozitarea și pregătirea hranei. În bucătăriile cu mobilă pe două laturi este mai eficient ca amplasarea aragazului să fie opusă față de chiuvetă și/sau frigider. Acest tip de bucătării reprezintă un spațiu extrem de funcțional, ce permite deplasarea fară efort în centrul triunghiului de lucru. Prin intermediul unor piese de mobilier atent alese, configurarea acestei bucătării devine cu ușurință o reprezentare a stilului modern și contemporan, perfectă pentru orice locuință. Marea parte a zonelor de lucru funcționează cu două elemente ale triunghiului pe un perete, al treilea fiind dispus pe peretele opus. Spațiul vertical se poate utiliza în totalitate pentru montarea dulapurilor de bucătărie și a rafturilor deschise, cu scopul de a crea suficient spațiu pentru stocare.

* Bucătăriile în linie dreaptă – Bucătăriile în linie dreaptă reprezintă cea mai simplă formă de configurare a acestui spațiu, unde toate componentele se găsesc pe un singur perete. Bucătăriile în linie reprezintă un design simplist, comun pentru apartamente de dimensiuni reduse, mansarde și garsoniere, dar această configurație se pretează cu ușurință și în locuințele de dimensiuni mai ample, gen vile. Pentru a maximiza eficiența acestei configurații de bucătărie, chiuveta ar trebui amplasată între spațiul de gătit și frigider. Este important de verificat (înainte de achiziționare) modul în care se deschid ușile aparatelor electrocasnice, pentru a nu încurca circulația și activitățile specifice. În partea opusă se poate amenaja un spațiu de servit masa, cu o masă de bucătărie adaptată ca dimensiuni spațiului aferent și câteva scaune în modele și culori contrastante. Dispunerea tuturor componentelor de bucătărie pe un singur perete creează un spațiu deschis, sporind simultan nivelul de confort vizual. În plus, tipul de bucătărie în linie dreaptă reprezintă o opțiune rentabilă, întrucât necesită un minimum de materiale și un nivel scăzut de efort pentru montare.

* Bucătăriile în formă de L – După cum precizează și denumirea, aceste bucătării au forma literei L și sunt mobilate pe doi pereți perpendiculari. Planul unei bucătării în formă de L este, dintr-un motiv întemeiat, unul dintre cele mai populare și clasice, fiind un design extrem de flexibil, care poate fi adaptat la diferite dimensiuni și stiluri de design. În plus, este unul dintre cele mai ergonomice modele de bucătărie. Această configurație de bucătărie facilitează crearea unui triunghi de lucru. Cu o distanță adecvată între cuptor, chiuvetă și frigider, această dispunere în formă de L va transforma gătitul într-o plăcere. Prin adăugarea unor dulapuri de perete, suspendate, bucătăriile în formă de L oferă un spațiu de stocare valoros și mențin spațiul aerisit. Se recomandă utilizarea unor piese de mobilier înalte, pentru perete, care pot oferi suficient spațiu pentru depozitare. Ușile de dulap cu finisaj lucios transformă orice bucătărie de dimensiuni reduse într-un spațiu amplu, aerisit. Simultan, finisajele mate reprezintă o tendință ascendentă în domeniul amenajărilor de bucătărie, fiind mult mai simplu de întreținut. Mobilierul în forma de L va ajuta la economisirea de spațiu și la eliberarea pereților.

* Bucătăriile open space (deschise) reprezintă un plan bine definit, care trebuie minuțios elaborat pentru fiecare întrebuințare. Bucătăriile care se află în același spațiu cu livingul oferă senzația de mai mult spațiu, ceea ce poate fi un avantaj pentru bucătăriile mici, însă decorul trebuie să fie unul minimalist. Atunci când încăperea este încărcată de prea multe obiecte de decor sau culori, spațiul poate părea mai mic și mai dezordonat. În cele două spații trebuie să există o armonie a culorilor și texturilor, iar finisajele trebuie să se completeze. Spațiile trebuie gândite precis, după întrebuințarea lor. Tot mai des întâlnite, bucătăriile aflate în același loc cu livingul dau senzația de spațiu și prezintă un beneficiu, mai ales pentru bucătăriile mici. Un open space trebuie să rămână aerisit, decorat modest și organizat cu atenție. Culorile trebuie să se afle în deplină armonie, iar cele două spații să fie coordonate din acest punct de vedere. Puteți opta pentru o paletă de culori pe care să o aplicați atât bucătăriei, cât și livingului. Dacă vreți să adăugați anumite texturi sau modele, trebuie să urmăriți ca acestea să se repete în ambele încăperi.

Paleta cromatică recomandată pentru bucătăriile mici

Înainte de a începe (re)amenajarea bucătăriei de mici dimensiuni, trebuie să luați în calcul partea cromatică a zonei respective. Utilizarea corectă a culorii reprezintă una dintre cele mai simple și mai puțin costisitoare modalități de a influența percepția asupra unui spațiu de dimensiuni reduse. Alegerea atentă a culorilor utilizate, cât și impactul acestora asupra gradului de iluminare, poate amplifica sentimentul de spațiu al bucătăriei.

* Culori neutre predominante, perfecte pentru bucătăriile mici – Vopseaua albă reflectă cu succes lumina, amplificând astfel dimensiunile bucătăriei. Utilizată pentru pereți, blaturi, dulapuri și plafon, se poate obține un spațiu coeziv, lipsit de limitări vizuale. Este recomandată utilizarea unor diferite nuanțe de alb, precum și adăugarea unor texturi diferite prin intermediul materialelor sau al tapetului, cu scopul de a intensifica și diversifica potențialul cromatic al bucătăriei. Vopsirea pereților în nuanțe neutre, deschise, este ideală pentru o bucătărie de dimensiuni mici. Culori precum maro, bej și alb fildeș vor crea senzația de spațiu deschis, aerisit. Un aspect general monocrom ajută la unificarea tuturor elementelor din bucătărie. Nuanțele neutre, tonurile calde și suprafețele lucioase amplifică din punct de vedere vizual spațiul și reflectă lumina. În cazul bucătăriilor mici este extrem de important să existe lumină naturală, însă în cazul în care este prea puțină, atunci mobilierul și pereții devin un real factor adjuvant. De asemenea, panourile decorative cu textură de marmură pot îmbunătăți aspectul vizual al bucătăriei, iar mobilierul în nuanțe de gri, crem sau lemn natural poate fi o alegere potrivită pentru spațiile mici. O încăpere mică va fi mereu avantajată de alegerea unor culori cât mai deschise, așa că puteți folosi cu încredere nuanțe pale de galben, ocru sau oranj. Albul este de-a dreptul nemuritor, așa că o combinație dintre această non-culoare și elementele contrastante de roșu aprins pentru perdele, lustră sau fețele de masă poate fi cea câștigătoare în cazul oricărei locuințe. Pentru mobilă, aveți la dispoziție tonurile de gri, ivory și crem, dar puteți alege și nuanța naturală a lemnului lăcuit.

* Culorile puternice sporesc dinamismul spațiului – Culorile puternice precum roșu, galben, roz, albastru deschis și verde mentă sunt perfecte pentru spațiile mici, scopul lor fiind acela de a energiza spațiul. Culorile puternice pot fi utilizate drept accente pentru evidențierea anumitor secțiuni din cadrul bucătăriei. Scoateți în evidență designul din bucătărie apelând la un contrast puternic de culori sau de non-culori. Mobilierul negru, blatul de bucătărie alb și corpurile de iluminat aurii se combină frumos, formând un echilibru aproape perfect. Chiar dacă folosiți culori mai închise, ca bleumarin, cărbune sau ciocolatiu, tot veți putea crea iluzia de „mai mare”, întrucât pereții vor părea mai în spate decât sunt în realitate. Ideal ar fi să păstrați totul în aceeași familie de culori, cu variații minore. Dulapurile și aparatele se pot confunda cu nuanța pereților, spațiul părând mult mai mare decât este în realitate. Vopsiți bucătăria în alb sau într-o culoare cu contrast redus. O bucătărie complet albă oferă un sentiment aerisit spațiului, lucru care o va face să pară mai mare decât este de fapt, însă nu este indicat să renunțăm definitiv la culorile bogate și îndrăznețe.

* Culori de contur în contraste reduse – Pe lângă culoarea de bază a decorului, trebuie să vă orientați către o culoare care va da contur și vă va ajuta să delimitați și să accentuați anumite zone preferate din bucătărie. Suprafețele lucioase și reflectorizante, cum ar fi sticla și oglinzile, sunt cel mai des întâlnite și în trend, în materie de amenajare a bucătăriilor mici, toate aceste elemente având capacitatea de a spori luminozitatea. Așadar, puteți folosi mozaicul din sticlă, panourile din sticlă, plăcile ceramice lucioase sau cu aspect de oglindă. În ceea ce privește mobila, corpurile suspendate trebuie să aibă o culoare mai deschisă sau să fie fabricate din sticlă albă, sablată cu un aspect modern. Se vorbește foarte des despre utilizarea oglinzilor reflectorizante din punct de vedere strategic, dar aparatele din oțel inoxidabil, pardoselile lucioase, vopseaua satinată, plăcile din sticlă și dulapurile elegante cu uși din sticlă pot face și ele minuni. Dulapurile din sticlă creează iluzia de amploare, păcălind privirile și extinzând pereții. Puteți vopsi pereții în aceeași culoare ca și dulapurile sau invers. Limitarea la o singură culoare sau nuanță elimină granițele vizuale spre care ochii s-ar putea aținti.

Strategii de iluminare pentru bucătăriile mici

Gradul de iluminare are puterea de a transforma complet o bucătărie mică, având un impact semnificativ asupra esteticii și funcționalității acesteia. O strategie ideală de iluminare îmbunătățește aspectul blaturilor, al dulapurilor și al accesoriilor. Vizibilitatea efectelor crește în bucătăriile mici, unde aparatele sunt montate unele lângă altele, orice modificare ușoară a gradului de luminozitate putând crea umbre sau reflexii orbitoare. Cele mai spectaculoase bucătării reușesc să îmbine caracterul aparte al luminii naturale cu utilitatea iluminării artificiale, urmărindu-se astfel creearea unui echilibru. Iluminarea optimă în cadrul unei bucătării mici îmbină multiple tipuri de iluminare într-o abordare stratificată. Acestea facilitează distribuția completă a luminii în spațiu, obținându-se o atmosferă plăcută, care permite personalizarea nivelului de iluminare a anumitor zone, în funcție de nevoi.

Există trei tipuri de iluminat:
  • Lumina generală – dispozitive montate pe plafon, ce oferă o strălucire difuză de-a lungul întregului spațiu (corpuri de iluminat: lămpi de tavan, lustre, aplice);
  • Lumina de lucru – dispozitive montate deasupra zonelor de lucru, cu scopul de a asigura o cantitate adecvată de lumină (corpuri de iluminat: lămpi suspendate, lămpi de masa sau podea, îndreptate spre zona de lucru);
  • Lumina de accent – dispozitive montate în partea inferioară a rafturilor, sau în cadrul altor elemente decorative, cu scopul de a scoate în evidență detalii impresionante (corpuri de iluminat: spoturi).

* Iluminarea unei bucătării cu mobilă pe două laturi – În timp ce acest tip de configurație definește o utilizare eficientă a spațiului, există riscul unei senzații de aglomerare, în special când gradul de iluminare nu este suficient. Cu toate acestea, amestecul potrivit de lumină generală, lumină de lucru și lumină de accent, va deschide vizual spațiul și va crea o atmosfera plăcută și confortabilă. Se recomandă utilizarea luminilor de plafon pe întreagă lungime a bucătăriei, pentru a crea un grad de lumină generală adecvată, dispersată în orice colț al încăperii. Iluminarea corespunzătoare a suprafețelor de bucătărie este esențială și se poate realiza prin intermediul unor lămpi suspendate, montate dedesubtul dulapurilor superioare. Astfel, blaturile, chiuveta și cuptorul vor beneficia de o strălucire aparte. Lumina de accent va amplifica estetica unei bucătării cu mobilă pe două laturi. Prin utilizarea unui șir luminos în partea superioară a dulapurilor, plafonul va părea mai înalt și va adăuga un element de interes vizual deosebit. Lumina de accent va scoate în evidență caracteristicile atractive ale bucătăriei, pentru a estompa senzația de spațiu îngust.

* Iluminarea unei bucătării în linie dreaptă – Pentru iluminarea de tip general, corpurile gen pandantiv și spoturile reprezintă poate cea mai potrivită alegere. Având în vedere configurația acestui tip de bucătărie, se recomandă montarea unor corpuri de iluminat cu reflector, a căror lumină se propagă de-a lungul întregii bucătării. Acest tip de iluminare poate fi reglat către blat și alte zone de lucru ale bucătăriei. Lumina naturală ajută cu adevărat bucătăria să pară mai mare, tocmai de aceea puteți maximiza această calitate a luminii prin utilizarea unor perdele mai ușoare și a unor storuri transparente sau chiar prin eliminarea lor totală. Adăugarea unor mici părți din natură, a unor ghivece cu plante de apartament sau aromatice, vor avea același efect de aerisit și proaspăt. Fie că bucătăria dvs. abundă în culori pale sau întunecate, lumina naturală va face minuni.

* Iluminarea unei bucătării în formă de L – O bucătărie în formă de L beneficiază de o cantitate mai mare de lumină naturală, spre deosebire de bucătăria cu mobilă pe două laturi. Totodată, colțul acestui tip de bucătărie tinde să nu ajungă în calea luminii, de aceea trebuie accentuat cu un corp de iluminat (spoturi, șir luminos, etc.). Luminile încastrate, candelabrele și corpurile cu pandantiv îndeplinesc cu succes funcția de iluminare generală. Este indicat să alegeți un sistem care poate fi direcționat către zonele mai puțin luminoase ale bucătăriei. Un iluminat de accent de tip benzi led poate ilumina zona de sub dulapuri, pentru a avea lumina direct pe blatul de lucru. De asemenea, în funcție de dimensiunea spațiului, dar și de locul unde este amenajată zona de dining, puteți instala un corp de iluminat suspendat doar pe acest sector.

* Iluminarea bucătăriilor open space – În acest caz, ideal ar fi să optați pentru un iluminat diferit în zonele livingului și bucătăriei open space, prin montarea corpurilor de iluminat de tavan deasupra insulei de bucătărie și spoturi cu lumină de lucru în dulapurile de bucătărie. În camera de zi care găzduiește bucătăria în plan deschis, lumina generală a unei lustre ori a unui candelabru trebuie combinată cu lumina ambientală a unor lampadare sau veioze. Spațiul din bucătăria open space este ceva mai generos, însă lumina din acest loc poate fi o problemă. Un truc util la care puteți apela este montarea unei aplice de perete. Astfel, veți putea păstra doar o parte din lumina aprinsă, fără să fiți nevoiți să luminați toată încăperea. Aplicele sunt ușor de instalat, pot fi poziționate exact unde aveți nevoie și sunt extrem de practice.

Materiale pentru blatul dintr-o bucătărie mică

Materialele pentru bucătărie, dar și finisajele și obiectele sanitare se aleg în funcție de rezistența în timp, dar și de buget.

* Granitul este materialul care, datorită durității, poate rezista pe termen îndelungat. Iar amenajarea unei bucătării de dimensiuni reduse nu implică nici foarte mult material.

* Blaturile din lemn sunt ideale pentru stilul clasic de amenajare ori pentru cel boem, însă rezistența acestuia nu este una îndelungată. Suprafața se poate păta foarte ușor cu apă sau, și mai rău, cu uleiurile folosite la gătit.

* Blatul din marmură poate scoate foarte ușor în evidență designul unei bucătării datorită aspectului său remarcabil. Este ușor de întreținut și rezistent pe termen lung.

* Să nu uităm nici de cea mai convenabilă opțiune pentru blatul de bucătărie, și anume inoxul. Acesta se găsește la prețuri avantajoase, este rezistent împotriva factorilor externi și igienic. Atenție, însă, la întreținerea lui!

* Finisajele metalice sunt valoroase din punct de vedere estetic și se combină armonios cu o lumină caldă. Se potrivesc de minune într-o bucătărie modernă, deoarece pot aduce un plus de valoare încăperii. De exemplu, dacă mobilierul din bucătărie este alb, un corp de iluminat cu finisaj metalic va îmbogăți vizual încăperea. De asemenea, lumina caldă provenită de la acesta este mai difuză, dar mai plăcută și mai odihnitoare.

Tipuri de pardoseli ideale pentru bucătăriile mici

* Gresia este un material extrem de popular datorită proprietăților remarcabile de întreținere și rezistență pe termen lung. Gresia este pardoseala cu proprietăți ignifuge și se remarcă în primul rând prin durabilitate, dar și prin gama variată de modele și culori disponibile. Ideal ar fi să alegeți un material de calitate superioară pentru podea, din cauza folosirii constante, investiția fiind una extrem de avantajoasă pe termen lung.

* Parchetul reprezintă o soluție adoptată pentru multe încăperi, inclusiv pentru bucătărie datorită avantajelor populare. Cu un design atractiv, parchetul poate fi montat în orice bucătărie, întrucât este extrem de confortabil și reține căldura. Nu este la fel de rezistent precum gresia, fiind predispus în mod frecvent la zgârieturi, însă este ideal pentru bucătăriile open space.

* Linoleum – Una dintre cele mai avantajoase opțiuni în ceea ce privește costurile de achiziție și de montare, linoleumul este disponibil într-o varietate de modele și culori, ceea ce îl face o soluție profitabilă pe termen lung. Linoleumul are și câteva dezavantaje precum: rezistență scăzută la razele UV, lipsa rezistenței la zgârieturi, se poate decolora ușor și există posibilitatea de a se păta atunci când intră în contact cu alimente folosite cu precădere în bucătării, precum muștar, cafea sau ketchup.

Sfaturi utile în amenajarea bucătăriilor mici

Doar pentru că nu avem îndeajuns de mult loc în bucătărie pentru un aragaz cu șase arzătoare, o chiuvetă dublă sau o combină frigorifică imensă, asta nu înseamnă că trebuie să-i sacrificăm funcția sau stilul. Într-adevăr, în prezent există o tendință din ce în ce mai evidentă a locuințelor mici. De altfel, este și lesne de înțeles motivul apariției și perpetuării acestei tendințe – întreținere minimă, cheltuieli nesemnificative, mobilă simplă și comodă, etc. Cu toate că nimeni nu-și dorește o bucătărie de proporții reduse, casele mici au, de obicei, și spații de gătit pe măsură. Pentru proprietarii unor astfel de locuințe, „inima casei” poate deveni o sursă continuă de neplăceri, când vine vorba de gătit, servit masa, depozitare și stocare. Dar, luând în calcul fiecare centimetru și transformându-l în spațiu prețios, suprafața unei bucătărioare poate fi maximizată până la refuz, de la folosirea unor aparate șic de mici dimensiuni și până la opțiuni inovatoare care fac diferența.

  • Modele alungite – Alegeți modele geometrice sau în dungi pentru pereți și pardoseli, care să atragă ochiul pe lungime sau pe verticală și, astfel, să facă bucătăria să arate mai lungă sau mai înaltă decât este în realitate.În cazul în care nu se poate schimba podeaua în sine, se va adăuga un covoraș cu model care va avea același efect.Alegeți modele și elemente vizuale care să ghideze privirea spre tavan.Liniile verticale ale plăcilor de faianță dau impresia de o înălțime și mai mare.
  • Mobilier adecvat – Anumite elemente, cum ar fi de exemplu scaunele tip bar sau corpurile de iluminat de tip pandantiv, din sticlă, păstrează liniile deschise. Dulapurile încastrate sunt perfecte pentru bucătăriile mici. Ele sunt foarte bune pentru depozitarea aparatelor, vaselor mari, tigăilor și cărților de bucate, sau orice altceva doriți să păstrați în bucătărie. De asemenea, puteți opta pentru instalarea unor rafturi încastrate, ideale pentru reviste sau decorațiuni, atât timp cât păstrați curățenie. Nu lăsați dezordine pe blaturi, rafturi și dulapuri, întrucât acest lucru face ca aspectul să pară și mai chircit și contractat. Consolele sau nișele mari, dulapurile ornate și mesele sau scaunele cu detalii decorative pot face senzație într-o bucătărie generoasă. Într-una micuță, în schimb, este absolut necesar să vă concentrați pe câteva elemente uimitoare și necesare și să ascundeți restul cât mai departe de privirile curioase. Mesele rotunde se potrivesc mai bine spațiilor mici, întrucât pot găzdui mai multe persoane. Pentru cea mai bună utilizare a spațiului, asociați masa rotundă cu scaune mai mici. Alegeți mobilier minuscul, cu amprentă mică. Selectați insule mici, scaune subțiri, mese înguste, care să nu consume din prețiosul spațiu. Evitați picioarele de mobilier scunde și îndesate sau bazele groase, care încarcă inutil suprafața și-așa destul de înghesuită.
  • Rafturi deschise – În loc de dulapuri superioare tradiționale închise, împânziți bucătăria de polițe din sticlă, care oferă atât spațiu de depozitare, cât și un aspect aerisit și luminos. Atenție, asta doar dacă nu sunteți ca o tornadă în bucătărie, și puteți păstra totul curat și ordonat. Puteți chiar desființa ușile dulapurilor. Încorporarea rafturilor deschise reduce greutatea vizuală și împrumută iluzia unui spațiu mai extins.Pentru un aspect și mai elegant, alegeți rafturi plutitoare.
  • Grămăjoare estetice – Acestea nu țin doar de lucrurile puse în ordine și strategic ascunse, ci și de menținerea unor linii curate, fără tone de detalii decorative.Evitați dulapurile ornate și optați pentru un aspect minimalist. Sistemele metalice și fronturile moderne ale dulapurilor păstrează lucrurile deschise și fără bătăi de cap.
  • Rafturi în loc de backsplash – Zona de perete de deaspura chiuvetei sau a blatului (sau dintre dulapurile superioare și blat sau chiuvetă) – backsplash-ul, poate fi și ea un loc de depozitare, în plus față de dulapuri. Și chiar unul foarte la îndemână! Rafturile micuțe sunt soluția perfectă pentru păstrarea articolelor pe care le utilizați în mod regulat, cum ar fi condimente, ustensile sau cărți de bucate. Dacă păstrați totuși ideea de blacksplash tradițional, optați pentru unul din sticlă sau din faianță lucioasă pentru a ajuta la aspectul de „mai spațios”.
  • Blaturi duble – Dacă nu aveți o cameră în care să serviți masa, un blat dublu poate fi utilizat atât ca spațiu de preparare, cât și ca zonă de mâncat.
  • Soluții speciale – Împărțiți și organizați bucătăria, astfel încât totul să aibă punctul său perfect dimensionat și orientat.
  • Aparate mici, dar puternice – Aragazurile și frigiderele vintage pot fi găsite în dimensiuni mai mici, care nu sacrifică stilul bucătăriei. Nici producătorii moderni nu se lasă mai prejos, realizând modele speciale pentru spații mici, astfel încât chiar și cei mai oropsiți proprietari să poată găsi ceva care să se potrivească încăperilor lor de dimensiuni reduse. Luați în calcul achiziționarea unui frigider mai înalt și îngust, dar mai puțin adânc. Optați pentru aparate și obiecte de dimensiuni reduse, mai ales dacă nu gătiți în mod regulat pentru o familie numeroasă. În acest caz, o mașină de spălat vase mai îngustă sau un aragaz mai mititel s-ar potrivi perfect.
  • Chiuvete simple – Pur și simplu mergeți pe ideea folosirii unui simplu bol, mai degrabă, decât pe cea de chiuvetă în toată regula, putând salva astfel câțiva centrimetri buni. Chiuvetele mici cu un singur bol vin în toate stilurile, deci nici de data aceasta stilul ales nu va fi afectat. Pentru o și mai bună idee puteți chiar folosi chiuvete „undermount”, adică ale căror margini sunt ascunse sub blat. Veți salva o suprafață suplimentară de lucru.
  • Spații de depozitare montate pe perete – Dacă aveți un perete gol, cât de mic sau îngust, profitați la maximum de spațiul disponibil cu rânduri de rafturi montate pe perete de la podea până în tavan. Le puteți chiar garnisi cu niște perdeluțe dacă sunteți obsedați de dezordinea care le-ar putea cotropi. Aceeași idee funcționează la fel de bine pentru oale și tigăi; utilizați tot spațiul pe care îl aveți! Și rețineți, vopsiți rafturile în culori închise, ceea ce va face ca „aranjamentul” să se simtă și mai ascuns (intenționat) de privirile indiscrete. Dulapurile până în tavan sunt o modalitate excelentă de a obține loc suplimentar de depozitare, chiar dacă nu vor putea fi accesate cu ușurință. Cu o scăriță sau un taburet rezolvați și această problemă! Dulapurile înalte până la plafon ajută, de asemenea, la extinderea vizuală a spațiului.
  • Stilul insulă – În loc să înșirați totul la rând, în stil galerie, încercați să deschideți camera și să puneți toate cele necesare într-o insulă compactă all-in-one. Insula poate conține o chiuvetă, un aragaz, un blat, un spațiu de preparare și unul de depozitare pentru oale, tigăi, cuțite și condimente. Pe partea opusă acestora, veți avea spațiu și pentru niscaiva scaune. Și, poate cel mai important lucru ar fi, ca odată ce mergeți pe ideea de insulă, să vă instalați una cu mult spațiu dedesubt, unde să puteți ascunde scaunele, aunci când nu le folosiți, salvând o bună parte din suprafața podelei.
  • Cămară „trasă” – Nici nu poate fi vorba de loc pentru o cămară adecvată, dar există, totuși, un truc binevenit: și cele mai înguste spații pot fi utilizate prin montarea unei „uși” ceva mai late pe care borcanele și ustensilele pot fi dispuse de-a lungul acesteia în interior, ca un fel de accesoriu lung și îngust, care, odată tras, vă oferă posibilitatea de a vă aproviziona cu tot ceea ce doriți.
  • Hardware minimalist – Poate părea un lucru neînsemnat, dar într-o bucătărie lungă și îngustă, este simplu să atașați tot felul de agățători, cârlige și cuiere voluminoase pentru ustensile. Păstrați senzația de elegant, prin alegerea unor modele grațioase și minimaliste. Dulapurile lucioase și iluminatul corespunzător ajută, de asemenea, la „deschiderea” unei bucătării strâmte.
  • Nicio ușă – Scoaterea ușii de la bucătărie este o altă modalitate simplă și facilă de a ajuta o cameră mică să se simtă mult mai mare. Mai mult, puteți lărgi spațiul prin îndepărtarea unui perete. Deschiderea bucătăriei ține mai degrabă de funcție, decât de stil. Înlăturarea unui perete (sau a părții superioare a acestuia) vă dă posibilitatea de a conversa cu membrii familiei sau cu oaspeții, fără a-i ține în picioare în timp ce dereticați în bucătărie. Sau îi puteți urmări pe copii în timp ce-și fac temele.
  • Selecție drastică – Păstrați în bucătărie doar cele mai bune cuțite, setul vostru preferat de pahare, ceainicul cel mai adorabil, instrumentele de bucătărie utilizate cel mai frecvent și așa mai departe. Fiți nemiloși în îndepărtarea elementelor total nefolositoare. Si nu ar strica să alegeți obiectele din sticlă transparentă și acrilic pentru articolele pe care le păstrați expuse pe rafturi, întrucât elementele transparente fac o cameră să pară mult mai spațioasă.
  • Ingeniozitate – Cu ajutorul unui dispozitiv foarte ușor de achiziționat de la orice magazin de bricolaj, agățați coșul de gunoi pe interiorul uneia din ușile măștii de la chiuvetă pentru a putea păstra restul zonei în alte scopuri… de depozitare, bineînțeles. Atenție, însă, când închideți ușa cu coșul atașat pe ea, s-ar putea să aveți, totuși, nevoie de ceva spațiu în interior, deci indicat ar fi să lăsați ceva loc în dreptul lui. O notă de ingeniozitate o poate da și un cărucior de bucătărie. Nimic nu transformă o bucătărie de dimensiuni reduse ca o măsuță pe rotile supraetajată – așa-zisele cărucioare de bucătărie. Dintr-o dată, aveți spațiu de stocare suplimentar și spațiu de strecurat de jur împrejur. Cărucioarele de bucătărie extind zona de lucru, sunt versatile și nu ocupă mult spațiu din podea. Puteți să-l mutați în centrul bucătăriei pentru prepararea mâncărurilor sau îl puteți folosi ca un bufet, atunci când aveți oaspeți. O poliță cu cârlige agățată pe partea dinăuntru a ușii dulapului inferior este un loc bun de depozitare suplimentară. Puteți profita de fiecare centimetru și cu ajutorul sertarelor cu rotițe, mult mai accesibile, pe care le puteți adăuga cu ușurință la dulapurile deja existente.
  • Regândiți detaliile de design – În cazul în care bucătăria dvs. nu este suficient de largă pentru a găzdui o insulă, regândiți spațiul bufetului și al blatului. Depășind pentru doar câțiva centimetri peretele, adică scobindu-l un pic, puteți actualiza și mări spațiul de lucru disponibil. Pentru chiuvete, care repetăm, trebuie să fie foarte micuțe, luați în considerare un robinet care se poate îndoi, pentru ca vasele și farfuriile să aibă loc în chiuvetă. Și pentru o idee și mai grozavă, montați robinetul pe perete pentru a ocupa cât mai puțin din spațiul chiuvetei.
  • Cuceriți colțurile – Aceste zone, destul de simplu de utilizat cu un pic de imaginație, merg de cele mai multe ori, la „și altele”. Există, însă, foarte multe variante și soluții de a le exploata. În afară de montarea unor sertare în formă de V, care au dezavantajul că trebuie trase și împinse la fiecare deschidere, niște rafturi încastrate vor depăși limitele posibilului, oferind ample spații de stocare neîntrebuințate anterior. Diferitele tipuri de dispozitive glisante vor face spațiul unui colț mult mai utilizabil. Cel mai bine ar fi să optați pentru un dulap cu rafturi rotative, care asigură acces eficient și imediat la conținut. Rafturile în formă de semilună, care se rotesc și se trag sunt o opțiune mai puțin costisitoare față de sertare. Acestea vă permit să utilizați aproximativ 60% din spațiu și vă oferă acces facil.
  • Descoperiți spațiile neglijate – Dacă aveți și alte suprafețe asemănătoare celor de mai sus, asigurați-vă că „stoarceți” tot ce este mai bun din ele și le puneți în valoare potențialul spațiu de stocare. Un sertar își poate găsi loc pe marginea unei insule, o bucată dintr-o insulă se poate transforma într-un „depozit” de vinuri sau puteți strecura o poliță sau o etajeră pentru condimente în aproape orice cui disponibil. Ca o soluție și mai comodă, un dispozitiv magnetic pentru cuțite, montat pe perete, reprezintă o modalitate foarte bună de a păstra ustensilele la îndemână și de a salva un mic spațiu de sertar. Aveți posibilitatea de a le lipi pe orice suprafață metalică, sau pe partea laterală a frigiderului.
  • Suporturi și iar … suporturi – Un „cuier” pentru tigăi, cratițe și oale este poate cea mai bună idee pentru o bucătărie mică. Montați un astfel de suport deasupra blatului sau pe unul din pereți, și utilizați-l pentru a depozita cam tot ce se poate atârna de un cârlig. Lucrurile pe care le folosiți des vor fi ușor accesibile, și veți salva și spațiul rămas pe blat. Eliminați prosoapele de hârtie de pe „tejghea” prin montarea unui suport pentru sulurile de hârtie pe partea de dedesubt a dulapurilor superioare. Păstrați totul la îndemână și cu ajutorul unei tăvi rotative, pentru ceai, condimente, cafea, pahare, cești, și tot felul de alte nimicuri.
  • Blaturi prea înguste și strâmte?Înainte de a folosi aragazul pentru prepararea mâncărurilor, închideți-i capacul și așezați pe el o placă groasă de lemn pe care să puteți ciopârți, tăia, despica și mărunți toate ingredientele necesare. Păstrați blatul din bucătărie cât mai liber și nu înghesuiți prea multe recipiente sau decorațiuni. Dacă veți păstra spațiul aerisit si organizat, veți observa că dimensiunile mici ale spațiului se vor transforma vizibil.
  • Păstrați farfuriile în zona de servit masa – Vesela poate fi stocată chiar în locul în care o folosiți. Sigur, aceasta va însemna un pic de deranj în plus, atunci când le puneți la loc, dar va fi foarte convenabil să le utilizați, și puteți economisi spațiul din bucătărie pentru articolele de gătit. De exemplu, o pereche de dulapuri încastrate personalizate ar putea arăta perfect într-un decor al livingului, camerei de dining sau al oricărei alte zone în care decideți să serviți masa. Farfuriile vor fi stocate la câțiva pași de masă și la o distanță ceva mai măricică de mașina de spălat vase. Nici măcar nu va trebui să vă achiziționați cine știe ce dulap personalizat, întrucât bibliotecile cu vitrine sau alte corpuri cu uși din sticlă funcționează la fel de bine.
  • Încastrați cuptorul cu microunde – Spațiul blatului este o „marfă” valoroasă în orice bucătărie, și cu atât mai mult în bucătăriile mici. Mutarea cuptorului cu microunde de pe blat este o modalitate foarte bună de a elibera câțiva centimetri în plus de pe suprafața de lucru. În bucătăriile deja renovate, puteți tranforma jumătatea inferioară a unui dulap într-un spațiu perfect pentru cuptorul cu microunde, chiar dacă acest lucru poate însemna schimbarea întregului set de uși al dulapului. Dacă sunteți într-o perioadă de remodelare, aveți posibilitatea să proiectați cu ușurință o nouă „locație” pentru cuptorul cu microunde, în căutarea economiei de spațiu. Nu uitați să instalați o priză și să lăsați loc pentru firul de alimentare. O altă opțiune ar fi să-l „băgați” pur și simplu într-un perete. Acest lucru presupune o planificare mult mai atentă și minuțioasă, dar este o modalitate bună de a da un aspect mai profund încăperii.

Autor: Alina Andrei, RADOR


http://www.apartmenttherapy.com/how-to-make-a-small-kitchen-look-infinitely-larger-210769
http://www.apartmenttherapy.com/small-kitchen-design-ideas-worth-saving-202898
http://www.mode.com/home-garden/howtos/make-a-small-kitchen-look-larger/0179903?story=9805638%2Feasy-hacks-to-make-your-kitchen-look-larger
http://www.houzz.com/ideabooks/2322694/list/10-ways-to-make-a-small-kitchen-feel-bigger
http://www.apartmenttherapy.com/12-space-saving-essentials-for-small-kitchens-216616
http://www.houzz.com/ideabooks/157997/list/17-Space-Saving-Solutions-for-Small-Kitchens
http://www.houzz.com/ideabooks/22395721/list/10-big-space-saving-ideas-for-small-kitchens
http://www.familyhandyman.com/kitchen/storage/small-kitchen-space-saving-tips/view-all#step1