XINHUA: România se așteaptă la un flux mai mare de capital în urma clasificării realizate de către FTSE Russell

România se așteaptă la un flux mai mare de intrare de capital străin pe piața sa de acțiuni, după ce FTSE Russell, un furnizor global de indici multi-active a promovat țara la statutul de piață emergentă secundară și a inclus două active românești în FTSE Global All Cap Index dedicat piețelor emergente.

„Sper că acest nou statut se va traduce prin creșterea valorificării pieței bursiere, astfel încât țara noastră să devină un jucător important pe piețele financiare din regiune”, a declarat președintele Klaus Iohannis într-un mesaj adresat cu ocazia celebrării  evenimentului, la Bursa de Valori București. El a spus că includerea României în rândul piețelor emergente secundare este „un semnal puternic de încredere pentru investitori, un semnal de speranță și predictibilitate pentru antreprenori, prin creșterea capacității lor de finanțare”.

Premierul Ludovic Orban a declarat la evenimentul bursier că guvernul său „urmează să sprijine dezvoltarea în continuare a pieței de valori, a pieței de capital”, potrivit agenției oficiale Agerpres. Orban a enumerat câteva măsuri pentru dezvoltarea pieței de capital – listarea de noi companii de stat la bursă, simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii cu amănuntul și lansarea de noi programe de emisii de valori mobiliare de stat prin bursă.

În declarația sa, Asociația Română a Băncilor (ARB) a salutat implementarea deciziei FTSE Russell, spunând că „obiectivul său strategic este obținerea statutului deplin de piață emergentă de la instituțiile de profil”. Decizia FTSE Russell „ar trebui să deschidă teoretic piața de capital din România către o nouă categorie de investitori, și anume către fondurile de pe piețele emergente. În același timp, ar trebui să crească vizibilitatea Bursei de Valori București și a companiilor cotate la nivel local”, a relatat Romania-Insider.com. „Promovarea României către statutul de piață emergentă ar trebui, teoretic, să ajute companiile locale să aibă acces mai ușor la finanțare și să aibă mai multă vizibilitate pe radarul investitorilor străini. Acest lucru ar putea duce, de asemenea, la evaluări mai bune pentru companiile românești”, a spus publicația.

FTSE Russell, parte a London Stock Exchange Group, este unul dintre cei trei furnizori globali de indici ai pieței de capital, alături de MSCI și S&P Dow Jones.

În cadrul indexurilor de acțiuni globale FTSE, FTSE Russell clasifică piețele de valori din întreaga lume în patru categorii – Dezvoltat, Avansat Emergent, Secundar Emergent și de Frontieră. FTSE Russell calculează mii de indici care măsoară și evaluează piețele și clasele de active din peste 80 de țări și regiuni. FTSE Russell a atribuit, de asemenea, pieței de acțiuni A din China statutul de piață emergentă secundară.

http://www.xinhuanet.com/english/2020-09/21/c_139385566.htm

Traducerea: Cristina Zaharia

XINHUA (China) – 21 septembrie