EURACTIV: România califică drept „ilegale și ilegitime” referendumurile rusești din Ucraina

 

EURACTIV (Belgia), 29 septembrie 2022 – Ministerul român de externe și-a reiterat condamnarea referendumurile organizate în teritoriile din Ucraina ocupate de ruși, ale căror rezultate au fost anunțate miercuri.

Rusia a organizat referendumurile în cele patru regiuni din Ucraina ocupate de forțele ei. Autoritățile susținute de ruși acolo au declarat că se așteaptă ca rezultatele să fie în mare în favoarea unirii cu Rusia, deși Occidentul și Kievul insistă că voturile au fost date cu pistolul la tâmplă.

„România nu recunoaște rezultatele așa-ziselor «referendumuri», care sunt ilegale și ilegitime. Ele constituie o violare gravă a dreptului internațional și, în consecință, nu produc nici un fel de efect juridic”, se afirmă într-un comunicat al ministerului de externe.

Acesta reiterează de asemenea sprijinul ferm al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei. Și cere tuturor statelor să respingă tentativele Rusiei de a anexa ilegal teritorii ale altei țări.

Mai mult, în contextul mobilizării parțiale [sic!], ministerul de externe și-a reiterat apelul către cetățenii români de a evita să călătorească în Rusia, iar, pentru cei care se află deja acolo, de a părăsi cât mai curând cu putință teritoriul rus.

Ministerul le recomandă cetățenilor români aflați în Rusia să fie mai atenți la ce se întâmplă în jurul lor, „să evite locurile în care au loc adunări publice sau în care se află mari mulțimi de oameni și să nu se implice în eventuale acțiuni de protest ori alte demonstrații care pot genera violență stradală”.

Articol de Bogdan Neagu (EURACTIV.ro)

 

Traducere: Andrei Suba/asuba/fmatei