În Statele Unite este programată prima dezbatere între candidații la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie

În Statele Unite este programată astăzi prima dezbatere între candidații la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. Președintele Donald Trump, care e susținut de Partidul Republican, și fostul vicepreședinte democrat Joe Biden.

Dezbaterea are loc într-un moment în care Statele Unite sunt marcate de crize de importante care se desfășoară de luni de zile, pandemia de coronavirus, tensiunile generate de probleme rasiale și de controverse mai recente, cum ar fi cele legate de desemnarea unui nou judecător la Curtea Supremă și de informațiile potrivit cărora Donald Trump, un miliard, ar fi plătit zeci de ani taxe extrem de mici, comparabile cu cele percepute persoanelor cu venituri reduse.

Corespondență din Washington – Reporter: Doina Saiciuc – Este probabil că dezbaterea va fi dominată de modul în care președintele Trump a gestionat pandemia de coronavirus. În prima dezbatere prezidențială, Donald Trump se va afla în situația de a trebui să răspundă multor întrebări.

S-a adâncit divizarea culturală și politică a Americii, iar ultimele revelații de la sfârșitul săptămânii arată că Donald Trump a plătit timp de ani de zile mai puține impozite federale decât americanii cu venituri modeste.

Pentru fostul vicepreședinte Joe Biden probabil că nimic nu va conta mai mult decât capacitatea sa de a convinge publicul american că are forța de a deține cea mai importantă poziție a lumii, aceea de președinte al Statelor Unite.

Una din formulele de atac ale lui Trump împotriva lui Biden, pe care îl supra-numește „Somnorosul Joe” este că acesta nu ar fi competent mental sau fizic pentru a fi președinte. Observatorii spun însă că, după aproape o jumătate de secol în politică, Biden are o expertiză mult mai bună în politica externă, ca și în cea internă./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 septembrie