Președintele Letoniei a propus crearea „Tribunalului de la Riga” pentru investigarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina

Un tribunal internațional care să investigheze presupusele ‘crime de război rusești’ comise în Ucraina ar putea fii înfiinţat în Letonia.

Această inițiativă aparţine președintelui Letoniei, Egils Levits, relatează LSM.lv. ‘Este posibil ca unele tribunale să fie organizate în Ucraina, altele în afara graniţelor ei. Se pot oragniza şi la Riga. A fost Tribunalul de la Nürnberg, poate fi şi Tribunalul de la Riga’, a susţinut el. Referindu-se la iniţiativa creării unui tribunal pentru Ucraina, Levits a subliniat că ‘în relațiile internaționale, iniţiativele se maturizează o perioadă mult mai îndelungată, dar această iniţiativă se maturizează destul de rapid’.

Potrivit acestuia, oraganizarea unui tribunal special este importantă, în mod special, pentru ca lumea să nu revină în secolul al XIX-lea, ‘când orice țară putea ataca oricare altă țară’. Președintele Letoniei este, de asemenea, convins de faptul că ‘statul vinovat’ ar trebui să suporte și responsabilitatea financiară.

Şeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că inițiativa Comisiei Europene privind organizarea unui tribunal internațional de specialitate pentru Ucraina nu a găsit sprijinul în unanimitate în rândul miniștrilor de externe ai UE. Marţi, Ţările de Jos s-au oferit să găzduiască un tribunal special care să investigheze presupusele ‘crime de război comise de Rusia’ în Ucraina./vdraguta/dsirbu

www.gazeta.ru – 14 decembrie