Companiile din domeniul HoReCa ar putea fi scutite de plata impozitului specific până la finalul acestui an

Realizator: Ordonanța de urgență privind eșalonarea datoriilor firmelor către buget și pentru scutirea de impozit a industriei HoReCa ar urma să fie adoptată de guvern în prima ședință de săptămâna aceasta. Este un act normativ menit să ajute toate companiile care nu au reușit să se redreseze după restricțiile severe impuse pentru limitarea epidemiei. Detalii în relatarea semnată de Petruța Obrejan.
Reporter: Companiile din domeniul industriei ospitalității ar putea fi scutite de plata impozitului specific până la finalul acestui an – potrivit unui proiect de ordonanță de urgență ce s-a aflat în prima lectură pe agenda executivului şi care mai cuprinde, spunea ministrul finanțelor publice Florin Cîțu, și alte prevederi. Astfel, proiectul, aflat acum în dezbatere publică, stabilește că pe o perioadă de un an contribuabilii ar putea să-și plătească eșalonat obligațiile bugetare restante acumulate, însă doar după declanșarea stării de urgență.
Florin Cîțu: Contribuabilul trebuie să depună o cerere până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv. La cerere debitorul poate anexa graficul de eşalonare, cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare, să nu înregistreze obligaţii bugetare restante la data declarării stării de urgenţă, să nu se afle în procedură de insolvenţă, să nu se afle în dizolvare, potrivit prevederilor legale în vigoare, să aibă depuse toate declaraţiile fiscale.
Reporter: Noul proiect de ordonanță de urgenţă – mai spunea Florin Cîţu – ar putea prelungi, totodată, până la începutul lunii decembrie, și termenul până la care autoritățile locale pot să stabilească reducerea cu până la 50% a impozitului pe clădiri./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 octombrie)