Sectorul cultural independent, în atenția administrației centrale și locale

Sectorul cultural independent este unul dintre cele mai afectate de restricțiile impuse de pandemia provocată de virusul Sars-Cov2. Pentru a-i veni în întâmpinare, astăzi a avut loc o nouă întâlnire, la care au participat premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul finanțelor publice Florin Cîțu, ministrul culturii Bogdan Gheorghiu, primarul Municipiului București Nicușor Dan și reprezentanți ai sectorului cultural independent din București.

În cadrul acestui dialog au fost căutate soluții pentru ca statul, prin Ministerul Culturii și autoritățile publice locale, să poată oferi posibilități de finanțare pe termen lung, pe modelul programelor multianuale și crearea unui fond de urgențe dedicat sectorului privat.

Premierul Ludovic Orban a declarat, cu această ocazie, că susține parteneriatele dintre instituțiile publice și cele private și a oferit lămuriri artiștilor cu privire la posibilitățile de a accesa granturile reglementate prin OUG 130/2020, precum și asupra indemnizațiilor pe care le pot primi lucrătorii culturali până la finalul anului 2020.

„Comisia europeană nu oferă posibilitatea de a finanța ONG-uri fără activitate economică. Acesta este unul din motivele pentru care lucrăm accelerat la realizarea Schemei de Ajutor de Stat, care să ne permită să ajungem și să susținem toate ONG-urile. Cu această ocazie, vom extinde și grupul de lucru pentru această Schemă”, a declarat Vicepremierul Raluca Turcan.

Legat de proiectele viitoare ale Ministerului Culturii, ministrul Bogdan Gheorghiu a declarat: „Vom mai lansa în curând un proiect asemănător cu Acces Online, dar dedicat Zilei Naționale a Culturii, din 15 ianuarie 2021, în valoare de 2 milioane de lei. De asemenea, lucrăm intens la o schemă de ajutor de stat dedicată exclusiv entităților private, pe care o vom pune în dezbatere publică cât mai curând.”

Primarul Nicușor Dan a menționat în timpul întâlnirii că va analiza și va lua în calcul schimbarea modului în care Primăria finanțează cultura din București: „Promit să lucrez cu artiștii independenți pentru a îmbunătăți situația acestora și pentru a folosi la maximum spațiile culturale din patrimoniul primăriei, chiar acordarea acestora cu titlu gratuit.”