Kir Ianulea de Ion Luca Caragiale la Radio România Actualități

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră spectacolul Kir Ianulea de Ion Luca Caragiale, montare radiofonică semnată de Cezarina Udrescu – dramatizarea radiofonică și regia artistică; difuzarea are loc la Radio România Actualități, joi, 5 noiembrie 2020, la 23:05.
Scriere de maturitate, nuvela a fost publicată în volumul de Schiţe nouă din 1910, fiind preluarea și reinterpretarea povestirii despre Belfegor a lui Machiavelli, aşa cum Caragiale însuşi afirmă într-o notă din finalul volumului menţionat. Considerată, de către cei mai mulți exegeți ai operei caragialiene, drept o nuvelă fantastică, Kir Ianulea combină spațiul real al Bucureștiului fanariot cu cel al Iadului, prin identitatea dublă conferită de autor personajului omonim. Aghiuță – un drac destoinic, neobosit și inventiv – este trimisul pe Pământ al lui Dardarot – stăpânul tărâmului întunecat, pentru a desluși acuzațiile aduse femeilor de către cei păcătoși; ajuns într-o mahala avută, negustorească, Aghiuță se dă drept Kir Ianulea, negustor cu stare, și se însoară cu Acrivița, așa încât experiența sa în „tertipuri muierești”(!) să fie una directă. În acest spațiu real, Caragiale își desfășoară luciditatea îndelung exersată cu care observă natura umană și relațiile sociale, observații cu accente satirice și însoțite de umorul caustic recunoscut.
În spectacolul Kir Ianulea, Cezarina Udrescu urmează cu fidelitate filonul epic caragialian și rezolvă dramaturgic schimbările de spațiu sau de situație prin introducerea personajului Caragiale; această „voce auctorială” este încredințată lui Gelu Nițu, actor cu bogată experiență artistică. Însoțită de o distribuție echilibrată, regizoarea Cezarina Udrescu dezvoltă nucleul dramatic, atât în planul real cât și în cel fantastic, făcând apel la registrul comic de interpretare; universul sonor, imaginat împreună cu regizorul muzical Stelică Muscalu, este cel care trimite la folclorul de oraș al vremii, revizitat prin interpretarea muzicală folosită.
Vă invităm să nu ratați difuzarea spectacolului, o întâlnire mereu necesară cu opera lui Caragiale și un bun prilej de amuzament. De ce nu, poate și unul de meditație sau de observație și a lumii în care trăim…
Kir Ianulea de Ion Luca Caragiale. Dramatizarea radiofonică și regia artistică: Cezarina Udrescu. În distribuție: Gelu Nițu, Daniel Badale, Alexandru Bindea, Andreea Alexandrescu, Antoaneta Zaharia, Constantin Cojocaru, Marcelo Cobzariu, Ion Arcudeanu, Costel Dobrescu, Rodica Popescu Bitănescu, Marius Drogeanu, Alina Berzunţeanu, Mădălina Anea, Cristina Constantinescu, Mircea Constantinescu, Ionuț Kivu, Mircea Drîmbăreanu. Regia de montaj: Radu Verdeș. Regia tehnică: Mădălin Cristescu. Regia de studio: Renata Rusu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Redactor și coordonator de proiect: Crenguța Manea.

RADOR (3 noiembrie)