Noi restricții pentru limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus vor intra în vigoare de luni

Realizator: Autoritățile impun noi restricții pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, în timp ce România se apropie de 10.000 de cazuri. Astfel, de luni, 9 noiembrie, toate școlile vor trece în sistemul online, circulația va fi restricționată în timpul nopții, iar magazinele se vor închide cel târziu la ora 21:00. Masca este obligatorie în spațiile publice în toată țara, iar activitatea instituțiilor și a firmelor va fi organizată astfel încât să se evite aglomerarea transportului public. Vânzarea în piețele închise va fi suspendată, iar reuniunile cu prilejul unor sărbători, aniversări și petreceri sunt interzise. Acestea sunt câteva dintre măsurile asumate azi noapte de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și discutate anterior într-o ședință de guvern la care a participat și președintele Klaus Iohannis. Reporterul RRA Petruța Obrejan transmite.
Reporter: Președintele Klaus Iohannis a pledat, la începutul ședinței de guvern, pentru măsuri mult mai ferme la nivel național, măsuri care să protejeze mai bine populația și să permită totodată funcționarea economiei.
Klaus Iohannis: Școlile să treacă toate în online, angajații, și din public, și din privat să treacă la telemuncă, peste tot unde este posibil magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9:00, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile, și cele publice, și cele private trebuie interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară.
Reporter: Noile măsuri restrictive ar urma să intre în vigoare chiar de la începutul săptămânii viitoare, a explicat, la rândul său, premierul Ludovic Orban.
Ludovic Orban: Solicit tuturor miniștrilor, tuturor conducătorilor de instituții fermitate și angajament maxim în transpunerea lor în practică, pentru că este fundamental ca instituțiile să fie un exemplu, să fie imobilizate la maxim în aplicarea acestor reglementări.
Reporter: În ceea ce privește alegerile din 6 decembrie, șeful statului crede că democrația poate funcționa doar prin votul liber al cetățenilor, chiar și în momente dificile cum este acesta.
Realizator: Propunerile din Hotărârea Comitetului Național pentru situații de Urgență urmează să fie aprobate prin hotărâre de guvern, iar măsurile respective vor fi instituite începând de luni. Premierul Ludovic Orban a anunțat aseară la un post de televiziune că pentru circulaţia pe timpul nopţii va fi dată o declaraţie pe proprie răspundere. El a precizat că ar putea fi acceptată și în variantă online pe telefonul mobil. Măsura se va aplica de săptămâna viitoare în toată țara, fără excepție. Ludovic Orban a mai spus că în timpul nopții vor putea rămâne deschise farmaciile și benzinăriile, iar cetățenii vor putea merge la serviciu sau la spital./ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 noiembrie)


 

Realizator: Noi măsuri menite să limiteze răspândirea pandemiei de coronavirus intră în vigoare de luni. Astfel, masca devine obligatorie în toată țara, circulația pe timpul nopții este interzisă, cursurile se vor desfășura online, iar magazinele se închid la ora 21:00, în schimb, creșele și after-school-urile rămân deschise. Secretarul de Stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a oferit astăzi explicații despre toate aceste restricții. Reporterul nostru Petruța Obrej a urmărit declarațiile de la Palatul Victoria şi este acum în legătură directă. Bună ziua, Petruţa! Te ascultăm.
Reporter: Bună ziua! Chiar de luni, așa cum spuneai şi tu, vor intra în vigoare pe o perioadă de 30 de zile, mai multe măsuri restrictive, spunea, în urmă cu 20 de minute, secretarul de stat Raed Arafat, măsuri decise în urma creșterii alarmante a numărului cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19. Între acestea se numără purtarea măștii de protecție, în toate spațiile libere, interzicerea petrecerilor, aniversărilor, închiderea pieţelor agroalimentare, însă doar a acelora din spațiile închise. De asemenea, toate şcolile din ţară vor trece în sistemul online, vor rămâne însă deschise creșele şi after-school-urile.
Raed Arafat a făcut precizări legate și de alte măsuri:
Raed Arafat: Închiderea magazinelor la ora 21:00. Menirea iarăşi este limitarea mobilității și a contactului și reducerea riscului de răspândire. Sunt excepții totuși. Cine asigură livrare la domiciliu poate să rămână deschis, farmacii și benzinării, care rămân deschise. Limitarea deplasărilor între orele 23:00 și 5:00, pentru că ăsta este intervalul în care tinerii cel mai mult se deplasează să se viziteze, petreceri. Sunt mai multe state care au luat măsuri de restricționare noaptea a mobilității. Şi aici va fi restricționarea între orele 23:00 și 5:00, cu excepții în baza unor documente justificative, fie titlu de călătorie, fie legitimaţie de serviciu, fie adeverință de la angajator sau declarație pe propria răspundere.
Reporter: De asemenea, Raed Arafat a precizat că a fost adoptată în guvern și o ordonanță de urgență privind telemunca și activitatea la domiciliu, iar instituțiile publice, companiile de stat și private, vor trebui să decidă şi asupra decalării programului de lucru, în cel puțin două ture, acolo unde sunt mai mult de 50 de angajați. Executivul a aprobat și o altă ordonanţă urgență, privind achiziţionarea stocurilor strategice. Secretarul de stat, Raed Arafat preciza că este vorba despre trei milioane de teste rapide antigen, măști chirurgicale, seringi, ventilatoare individuale și de mare capacitate./rpatulea/pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 noiembrie)