Revista presei internaţionale, 10 noiembrie 2020

Criza coronavirusului și alegerile din Statele Unite se mențin în centrul atenției presei. În contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 a depășit 50 de milioane în toată lumea, fiind înregistrate totodată peste 1,2 milioane de decese cauzate de coronavirus, lupta la nivel global se duce pe două fronturi principale. Este vorba de adoptarea unor măsuri restrictive pentru limitarea transmiterii comunitare a virusului și lupta contra-cronometru pentru validarea unui vaccin eficient și cu efecte secundare minime. Unul dintre principalii candidați pentru imunizare împotriva COVID-19, vaccinul dezvoltat de Pfizer și BionNTech, „are o eficienţă de peste 90%”, potrivit publicației franceze La Tribune care citează responsabili din cadrul proiectului. „Un vaccin dezvoltat de Pfizer (Statele Unite) şi BioNTech (Germania) este „eficace” în proporţie de 90% pentru prevenirea infectărilor cu COVID-19, potrivit testării în faza a 3-a pe scară largă, ultima etapă înaintea cererii de omologare, au anunţat aceste societăţi împreună. Protecţia pacienţilor a fost obţinută la şapte zile după a doua doză şi 28 de zile după prima, potrivit rezultatelor preliminare. După anunţul făcut de alianţa germano-americană Pfizer/BioNTech în legătură cu vaccinul, bursele europene au început să crească, la fel ca şi preţul petrolului”, mai arată La Tribune. Rusia a anunțat la rândul său că vaccinul Sputnik V pe care îl dezvoltă pentru combaterea coronavirusului are o eficiență de peste 90%, după cum informează Reuters citând surse din ministerul rus al Sănătății. „Rusia distribuie vaccinul pentru utilizare publică deși testele de ultimă fază nu s-au încheiat. Rusia se pregătește să publice rezultatele preliminare pentru testele pe scară largă, cunoscute drept faza a 3-a, în cursul acestei luni. Vaccinul este testat pe 40.000 de persoane în Moscova”, indică Reuters. În Australia, o companie din domeniul farmaceutic a anunțat că începe producția a 30 de milioane de doze din vaccinul elaborat de AstraZeneca, înainte de anunțarea testelor finale și de omologarea vaccinului. După cum informează The Sydney Morning Herald, compania CSL a anunțat că își asumă riscul de a produce în avans vaccinul în Melbourne și că dacă tratamentul va fi omologat, dozele vor putea fi imediat distribuite.
Alegerile prezidențiale din Statele Unite continuă să fie unul dintre subiectele predilecte ale presei internaționale. „Întrucât Trump refuză să-și accepte înfrângerea, republicanii discută cum să se delimiteze de el”, titrează The New York Times. Și arată că fostul președinte George W. Bush, membru al Partidului Republican, a declarat că „l-a sunat pe Joe Biden ca să-l felicite pentru victoria repurtată, el devenind astfel cel mai important republican care a împiedicat efectiv eforturile lui Trump de a respinge rezultatele”. „Joe Biden pune capăt celei mai rele preşedinţii din istoria americană”, opinează La Libre Belgique, arătând că „Alegerile istorice din 3 noiembrie 2020 l-au trimis înapoi pe Donald Trump în turnul său new-yorkez şi au trimis la Casa Albă un om de la care se aşteaptă – ca o primă schimbare fundamentală – să se comporte înainte de orice ca o persoană decentă şi, pentru a spune tot, normală”. „Preşedinţia lui Donald Trump va fi dominată de la un capăt la altul de o obsesie: Barack Obama şi excepţionala sa popularitate. Neputând să-l egaleze sau să-l depăşească pe predecesorul lui, preşedintele s-a străduit să demoleze tot ce a făcut acesta, de la sănătate la mediu. Pentru a rivaliza cu el în politica externă, nu a putut decât să rupă mai multe acorduri şi tratate, înainte de a se arunca în braţele prim-ministrului israelian ca să distrugă rolul de arbitru pe care America îl putea juca în conflictul israelo-arab”, comentează La Libre Belgique. În așteptarea rezultatelor oficiale, președintele în funcție Donald Trump pregătește o serie de mitinguri de amploare, similare celor din campania electorală, arată Fox News. Aceste mitinguri au ca scop să sprijine acțiunile legale de contestare a rezultatului votului și să aducă acest proces în fața Curții Supreme, precizează publicația citată. Aducând în discuție ecourile internaționale în urma votului prezidențial din Statele Unite, CNN întocmește două liste separate, a liderilor care l-au felicitat pe Joe Biden și a celor care s-au mulțumit „să ia act” de datele privind cifrele anunțate în Statele Unite. În timp ce cancelarul german Angela Merkel, președintele Franței Emmanuel Macron, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au transmis mesaje prin care își exprimă speranța într-o bună colaborare cu Joe Biden, nume importante precum Vladimir Putin, Xi Jinping, Recep Tayyip Erdogan sau Jair Bolsonaro nu se regăsesc pe lista celor care au transmis felicitări democratului Biden. „Printre personalitățile notabile care s-au abținut se numără lideri forte cu care Donald Trump a cochetat sau pe care i-a lăudat în ultimii patru ani. Afinitatea lui Trump față de lideri autoritari din toate părțile lumii a fost una dintre constantele mandatului său. Rămânând tăcuți, acești lideri au spus de fapt multe despre tipul de relație pe care anticipează să îl aibă cu noua administrație”, comentează CNN.
Tot din actualitatea de peste ocean, presa internațională reține că președintele în funcție, Donald Trump, l-a demis pe secretarul Apărării, Mark Esper. Succesorul acestuia va fi Christopher Miller, în prezent directorul Centrului pentru Combaterea Terorismului, informează Financial Times. „Domnul Trump s-a supărat pe secretarul Apărării în iunie, după ce dl Esper a declarat că se opune aplicării stării de insurecție pentru a putea fi trimiși militari americani pe străzi, în scopul de a atenua tensiunile de stradă și protestele anti-rasism”, comentează Financial Times.

Florin Matei, Agenția de Presă RADOR