Ceremonii militare și religioase de Ziua Veteranilor

Ceremonii militare și religioase, în format restrâns, vor avea loc astăzi de Ziua Veteranilor în București și în garnizoanele în care există unități militare ce au executat misiuni în afara țării. În capitală, peste 45 de minute, la Monumentul Eroilor căzuți în teatrele de operații și pe teritoriul României din Parcul Tineretului va avea loc o astfel de ceremonie și vor fi depuse coroane de flori. Din cauza pandemiei, ceremonia se va desfășura fără public – transmite Ministerul Apărării Naționale.
Ziua Veteranilor a fost instituită prin lege în urmă cu șase ani pentru recunoașterea meritelor militarilor care au participat la acțiuni și acordarea unor drepturi lor și urmașilor celor decedați. 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei: intrarea în vigoare la 11 noiembrie 1918 a armistițiului între puterile Antantei și Germaniei, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial și se creau la noi condițiile necesare realizării Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Pentru Armata României ziua mai are o semnificație, în 11 noiembrie 2003 a căzut la datorie sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogorași, primul militar român decedat în teatrul de operații din Afganistan. În perioada 1996 – 2019, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operații, iar alți peste 200 au fost răniți./rpatulea/pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -11 noiembrie)


Militarii Armatei Române care au murit în teatrele de operații au fost comemorați în această dimineață la Monumentul Eroilor din Parcul Tineretului din București, în cadrul unei ceremonii restrânse, la care au participat premierul Ludovic Orban și ministrul apărării, Nicolae Ciucă.
Ziua de 11 noiembrie, devenită din 2014 prin lege Ziua Veteranilor, aduce aminte de sacrificiul sublocotenentului post-mortem Iosif Silviu Fogoraș, primul militar român care a murit în anul 2003 în teatrul de operații din Afganistan. De atunci, 30 de militari români au murit în misiuni în afara țării, iar aproape 200 au fost răniți. În prezent, aproximativ 1.000 de militari ai Armatei Române activează în teatrele de operații în afara teritoriului național.
La fel ca în București, și în celelalte garnizoane cu unități militare care au executat misiuni în teatrele de operații sunt organizate astăzi ceremonii militare și religioase în format restrâns./cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 noiembrie)