Guvernul ar urma să aprobe prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile

Realizator: Guvernul ar urma să aprobe astăzi prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. La începutul acestei săptămâni premierul Ludovic Orban a declarat în parlament că executivul pregătește o hotărâre în acest sens și nu dorește să instituie alte restricții decât cele în vigoare. Președintele le-a cerut astăzi prefecților, dar și poliției și jandarmeriei să fie fermi în aplicare a restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19 și să comunice cu claritate aceste măsuri până când toate numele va respecta. Președintele a participat astăzi împreună cu premierul Orban la videoconferința cu prefecții și a insistat că măsurile de protecție trebuie respectate pentru că doar așa se poate obține o scădere a numărului de cazuri noi de infectare cu coronavirus. Petruța Obrejan a urmărit declarațiile făcute la videoconferință și relatează acum în Radiojurnal.
Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis crede că măsurile luate de guvern acum câteva săptămâni încep să dea rezultate, însă chiar și așa ele nu au fost suficiente, pentru că zilnic apar noi provocări. În acest context le-a solicitat prefecților mai multă fermitate în aplicarea măsurilor, o mai bună comunicare publică și mai ales să nu devină sursă de știri panicarde. Pe de altă parte, șeful statului crede că vaccinul anti-COVID va ajunge în România în primul trimestru al anului viitor.
Klaus Iohannis: Vom avea doze în tranşe, vom începe cu vaccinarea întregului personal medical, după care se va continua cu persoanele din prima linie, cu lucrători esențiali, cu persoanele care sunt în mod deosebit expuse la această boală și vaccinarea populației generale va avea loc probabil undeva în primăvară spre vară.
Reporter: În aceeași videoconferință premierul Ludovic Orban le-a cerut prefecților responsabilizeze suplimentar primarii privind aplicarea măsurilor impuse de guvern pentru limitarea pandemiei întrucât aceștia cunosc cel mai bine comunitățile și totodată împreună cu inspectoratele de muncă să discute cu angajatorii publici și privați pentru decalarea programului de lucru care ar conduce la reducerea aglomerației mijloacele de transport în comun. Premierul a avut totodată și un mesaj pentru direcțiile de sănătate publică.
Ludovis Orban: Să-și crească capacitatea de efectuare a anchetelor epidemiologice, să crească viteza de emitere a deciziilor atât pentru persoanele diagnosticate pozitiv, cât și pentru persoanele de contact. Degeaba facem anchete epidemiologice dacă deciziile conducerii DSP prin care se impune măsura de carantinare sau de izolare nu ajung la persoanele respective.#HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 noiembrie)