Autoritățile și-au propus să vaccineze împotriva noului coronavirus peste 13 milioane de români în primele șase luni ale campaniei

Autoritățile și-au propus să vaccineze împotriva noului coronavirus peste 13 milioane de români în primele șase luni ale campaniei, care va începe anul viitor. Nimeni nu va fi obligat, însă, să facă vaccinul. Ieri a fost prezentată Strategia Națională în acest sens, aprobată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Oana Bâlă ne oferă mai multe informații.
Reporter: Vaccinarea anti-COVID-19 se va face în baza unei programări pe o platformă unică și se va desfășura în trei etape, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva SARS-CoV-2. Prima etapă este destinată tuturor lucrătorilor din sistemul medical, cea de-a doua – persoanelor care riscă să dezvolte forme severe ale bolii și celor din infrastructura critică a statului, în timp ce ultima etapă se adresează restului populației. La prezentarea Strategiei, medicul Valeriu Gheorghiță a subliniat că România își propune să vaccineze 60-70% din populație în primele șase luni ale campaniei, însă a menționat că vaccinarea nu va fi obligatorie.
Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea este voluntară și nu este obligatorie. Vaccinarea este un drept al fiecărei persoane, și nu este o obligație. De asemenea, trebuie să înțelegem că, în România, se vor folosi doar vaccinuri care vor fi autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului.
Reporter: Aproximativ 1.500 de medici și 4.500 de asistenți medicali vor fi implicați în procesul de vaccinare, a mai spus coordonatorul campaniei, Valeriu Gheorghiță, și a adăugat că centrul de stocare principal pentru vaccinul anti-COVID va fi Institutul Cantacuzino, care îl va distribui centrelor regionale din toată țara./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 5 decembrie