Revista presei internaționale – 8 decembrie

Deși lupta întregii lumi împotriva noului coronavirus continuă să fie reflectată pe prima pagină a ziarelor străine, recentele alegeri parlamentare din România au ocupat și ele un loc de frunte în topul știrilor de interes.

Dacă ne luăm după estimările presei, “rezultatele alegerilor din România au contrazis pronosticurile, dar sunt puține șanse ca acest lucru să repună în discuție supremația partidului liberal”, estimează canalul de șriri Euronews, referindu-se la recent încheiatele alegeri parlamentare din România. Și tot Euronews consideră că “PNL intenționează să rămână la putere împreunnă cu reformiștii din cadrul USR-PLUS – o alianță care, în urma numărării parțiale a voturilor, ar fi înregistrat un procent de aproape 15%“. Mai mult, citându-l pe premierul Ludovic Orban, același Euronews afirmă că “negocierile pe tema formării unui nou guvern condus de liberali vor începe în curând”.

“Partidul liberal proeuropean a pierdut pariul”, estimează cotidianul financiar francez Les Echos. “Alegătorii au infirmat pronosticurile, care îi acordau partidului liberal o majoritate destul de clară”, adaugă același ziar, după care îl citează pe liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, care afirmă: “Aștept demisia dlui Orban. Asta au cerut românii prin votul lor“. O altă publicație franceză, Le Point, titrează: “ Social-democrații produc o surpriză la alegerile legislative”, și tot Le Point subliniază că “PSD a ajuns în frunte cu aproape 30% din voturi, cel puțin, potrivit primelor rezultate“.

Ziarul american The New York Times consideră însă că “partidul premierului Orban se așteaptă ca un partid mai mic  să îl ajute să rămână la putere“. Ziarul american estimează că “oricum, alegerile nu ar fi putut niciodată să asigure o majoritate solidă vreunui partid”.

Cotidianul italian La Repubblica pare să fie sigur de urmări, titrând: “Partidul anti-Europa câștigă alegerile, dar noul guvern va fi condus tot de liberali“. Presupunerile ziarului italian merg însă chiar mai departe , La Repubblica opinând că “premierul ungar Viktor Orban și premierul polonez Mateusz Morawiecki – liderii suverani aflați acum în dispute cu Bruxelles-ul pe tema bugetului UE și a fondului de redresare – sunt sau se simt adevărații  câștigători“.

Un ziar al vecinilor noștri bulgari, Dnevnik, are opinii similare, titrând: “Social-democrații din România câștigă alegerile, însă cu greu vor putea forma un guvern”. Iar portalul bulgar Mediapool este sigur că, “surprinzător, social-democrații au câștigat alegerile în România, dar nu revin la putere“.

Din Spania, publicația El Periodico consideră însă că “pe locul  4 se află marea surpriză a Alianței pentru Uniunea Românilor (AUR), o formațiune naționalistă care debutează la urne, care se proclamă apărătoare a suveranității României și care a obținut aproximativ 9% din voturi“.

Așadar, cum va arăta viitorul guvern? Potrivit  publicației elene Efimerida ton Syntakton, premierul Ludovic Orban pare totuși să se gândească la guvernare și declară: “Discuțiile pentru formarea unei majorități nu vor fi de lungă durată… această țară are nevoie de un guvern cât mai curând posibil “.

O concluzie pare să reiasă dintr-un articol apărut în prestigiosul Financial Times, care îl citează pe George Simion, liderul partidului-surpriză AUR. Dar să vedem ce spune Financial Times: “Viitorul parlament ar urma să cuprindă cinci partide, printre care conservatorul și euroscepticul AUR, care a participat la alegeri pentru prima oară. Surpriza cea mare constă în faptul că AUR și-a adjudecat 9% din voturi. Liderul său, George Simion, a declarat că partidul va refuza să facă parte din vreo coaliție guvernamentală pentru că, spune el, ‘toate partidele sunt la fel’.

Alexandru Danga