Discuţii pentru formarea noului guvern

Realizator: Șeful PNL Ludovic Orban, co-președintele usr USR PLUS, Dan Barna, și liderul UDMR, Kelemen Hunor, au decis să continue discuțiile pentru formarea noului guvern. Într-o declarație comună ei au susținut că toate soluțiile sunt pe masă și că fiecare parte şi-a exprimat flexibilitatea. Cu detalii Cătălin Purcaru.
Reporter: Prima declarație comună a liderilor PNL, USR PLUS și UDMR de la începutul negocierilor, după întâlnirea în format restrâns la o vilă de protocol din capitală, un prim pas privind comunicarea publică a rezultatelor obținute la discuții, după ce în ultima perioadă informațiile au fost transmise prin intermediul mass-media. Concluzia întâlnirii este că discuțiile pentru formarea majorității și a guvernului de centru-dreapta trebuie să continue și s-a agreat ideea deschiderii din partea tuturor celor implicați în procesul de negociere. Co-președintele alianței USR PLUS, Dan Barna, susține că prioritatea o reprezintă programul de guvernare.
Dan Barna: Este o miză importantă să stabilim punctele prin care vom răspunde așteptărilor românilor şi în ceea ce înseamnă perioada scurtă legată de pandemie și situația economică, și în ceea ce înseamnă reformele importante pe termen lung, pe zona de justiție, pe zona de administrație.
Reporter: Toate variantele propuse pentru funcțiile importante rămân însă pe masa negocierilor, a precizat președintele UDMR, Kelemen Hunor
Kelemen Hunos: Sunt convins că până la sfârșitul anului vom avea un guvern funcțional fiindcă intenția noastră este să avem o guvernare responsabilă, o guvernare eficientă, corectă și binele comun să primeze. Restul, totul se poate discuta și se poate ajunge la o înțelegere.
Reporter: Deși inițial liberalii erau optimiști că un guvern de centru-dreapta va fi învestit până în ajunul Crăciunului, președintele Klaus Iohannis a exclus ieri acest lucru. Liderul PNL Ludovic Orban susține că obiectivul este constituirea unui guvern stabil cât mai repede.
Ludovic Orban: Nu mai sunt foarte multe puncte peste care trebuie să cădem de comun acordă, dar vom încerca să muncim cât mai multe astfel încât să putem finaliza negocierile, mai ales că pe 21 are loc întrunirea parlamentului.
Reporter: De învestirea unui guvern cu puteri depline depinde inclusiv adoptarea în parlament a proiectului de buget pentru anul viitor. Între timp, grupurile politice din cele trei partide au reluat discuțiile asupra programului de guvernare și coordonării din parlament, însă subiectul sensibil al negocierilor privind împărțirea funcțiilor va fi abordat mâine.#HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (17 decembrie)