Alertă de măști neconforme pe piața românească

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat încă o notificare a României referitoare la alertele de măști neconforme de pe piață.

Alerta a fost validată de către sistemul de alertă rapidă pentru produsele nealimentare al Uniunii Europene. În urma verificărilor, realizate la jumătatea lunii trecute, 10.000 de măști din această categorie au fost oprite de la comercializare. Eduard Cozminschi, președintele ANPC, în dialog cu Florentina Varga.

Eduard Cozminschi: Un tip de mască pe care l-am identificat în cursul controlului pe care l-am efectuat în luna noiembrie şi a fost validat ca necorespunzător şi avem un total de 18 alerte transmise de către România către Comisia Europeană și care au fost și validate, dintr-un total de 140 la nivelul Uniunii Europene, deci undeva un 15% este aportul României. Mie mi se pare un aport destul de consistent, ceea ce denotă activitatea ANPC din România.

Reporter: Câte măști aţi retras de la comercializare, până în acest moment?

Eduard Cozminschi: În ultimul acest tip de alertă a fost vorba practic de un lot de 10.000 de bucăți măști /…/ şi vorbim de un total de 32.500.000 de măşti retrase de la comercializare, temporar sau definitiv. Definitiv, ne ducem undeva la un milion de măști necorespunzătoare din punct de vedere tehnic.

Realizator: Eduard Cozminschi a mai adăugat că, până la finalul lunii ianuarie, se află în dezbatere publică actul normativ care prevede schimbarea denumirii de măști neconforme, cu acoperitoare de față, astfel încât și măștile retrase temporar de la comercializare să poată să fie vândute.#HUN/lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 decembrie