Decretul de desemnare a lui Florin Cîțu, candidat la funcția de prim-ministru, a fost publicat în Monitorul Oficial

Decretul prezidențial de desemnare a lui Florin Cîțu, candidat la funcția de prim-ministru, a fost publicat în Monitorul Oficial.

El a anunțat că va încerca să obțină votul de învestitură chiar astăzi, deși are la dispoziție 10 zile pentru a forma guvernul. Lista candidaților la postul de ministru a fost definitivată deja după miezul nopții pentru ca în această dimineață să poată fi audiați în comisiile parlamentare de specialitate.

Coaliția majoritară de centru-dreapta intenționează să impună un ritm accelerat în legislativ astfel încât tot astăzi să aibă loc prima reuniune a noului executiv. Cătălin Purcaru are cele mai noi informații despre agenda politică a zilei.

Reporter: Programul de guvernare și lista de miniștri propuși vor fi depuse la Parlament. Birourile permanente reunite vor stabili programul audierilor în comisiile de specialitate și convocarea plenului Parlamentului pentru dezbaterea și votul de învestitură. Premierul desemnat, Florin Cîțu, susține că votul ar putea fi dat astăzi:

Florin Cîțu: Urmează audierile în comisii, cred că încep la ora 10:00 sau 11:00 cel mai târziu, planul nostru este de a avea votul în plen începând cu ora 18:00 și să fie și depus jurământul. Bineînțeles după aceea tot guvernul se va reuni la Palatul Victoria doar pentru o ședință foto.

Reporter: Cabinetul de centru dreapta este structurat pe 18 ministere, cu două funcții de vicepremier fără portofoliu care le revin lui Dan Barna și Kelemen Hunor. Liberalii au nouă ministere, Nicolae Ciucă va continua activitatea la Apărare, iar Bogdan Aurescu la Externe. Ministerul de Finanțe va fi coordonat de către Alexandru Nazare, iar la Ministerul Muncii este propusă Raluca Turcan. Conducerea Educației îi revine lui Sorin Cîmpeanu, Energia lui Virgil Popescu, Lucian Bode la Interne, Adrian Oros la Agricultură și Bogdan Gheorghiu, care își va continua mandatul la Cultură. USR PLUS va avea șase ministere. Fonduri Europene ar urma să fie conduse de către Cristian Ghinea, Vlad Voiculescu la Sănătate, Cătălin Drulă la Transporturi, Stelian Ion la Justiție și Claudiu Năsui la Economie. La Ministerul Comunicațiilor și Cercetării este propus Ciprian Teleman, anterior UDMR a anunțat că la Ministerul Dezvoltării este propus Cseke Attila, la Mediu Tánczos Barna, iar portofoliul Tineretului și Sportului ar urma să fie preluat de către Eduard Novak.

Realizator: PSD, care a refuzat invitația la consultările de ieri de la Cotroceni, a anunțat că va face opoziție totală la actuala coaliție de centru-dreapta. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a avertizat că audierile miniștrilor nu vor fi doar de formă./cmorozanu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 23 decembrie