Guvernul intenționează ca anul acesta să introducă salariul minim european în România

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Guvernul intenționează ca anul acesta să introducă salariul minim european în România, o măsură menită să păstreze forța de muncă în țară. Un proiect în acest sens, care ar urma să transpună o directivă europeană în legislația națională, este în lucru la Ministerul Muncii. Sunt în discuție mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la 3.300 la 3.700 de lei. Detalii de la ședința de guvern de marți avem în relatarea semnată de corespondentul RRA Petruța Obrejan.
Reporter: Ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, trebuie să elaboreze din timp și să pună în transparență publică, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european; cu alte cuvinte, suma minimă pe care angajatorii o vor plăti salariaților. Recent, ministrul muncii spunea că sunt analizate diverse formule, indicatorii luați în calcul fiind productivitatea, inflația și corelarea cu nivelul salarial mediu. Odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât și pentru angajat. Directiva europeană privind salariul minim pe economie trebuie pusă în aplicare până la 15 noiembrie, iar Uniunea Europeană își propune ca prin această măsură să stabilească un nivel internațional al salariului minim, în condițiile în care acesta diferă semnificativ între țările Uniunii Europene.
Marcel Ciolacu, premierul României: O rog pe doamna ministru Bucura-Oprescu ca imediat după sărbătorile pascale să punem acest act normativ în transparența publică, astfel încât să existe un calendar clar de dialog cu mediul de afaceri și sindicate.
Reporter: Mai multe proiecte de investiții în infrastructura de transport și mediu au fost adoptate în ședință, purtătorul de cuvânt al executivului, Mihai Constantin, precizând că valoarea acestora este în sumă totală de 260 de milioane de lei și acoperă mai multe regiuni ale țării./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (24 aprilie)