PORTRET: Interpretul şi compozitorul Mihai Constantinescu – 75 de ani de la naştere

de Răzvan Moceanu

Luni, 4 ianuarie, se împlinesc 75 de ani de la naşterea interpretului şi compozitorului Mihai Constantinescu, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai muzicii uşoare româneşti, autorul şi interpretul a numeroase şlagăre care au rămas în memoria mai multor generaţii. El a avut o carieră prolifică în televiziune, a înregistrat mai mult de 15 albume, colaborări şi solo, şi a primit numeroase distincţii într-o carieră întinsă pe parcusrsul a peste patru decenii.

* * * * *

Mihai Constantinescu s-a născut la 4 ianuarie 1946, la Bucureşti.

Copilăria sa a fost chinuită, fiindcă deşi tatăl său a fost colonel – fiind scos la pensie după abdicarea Regelui – , familia lui a trăit pentru o perioadă lungă într-o singură cameră, aceasta după ce locuiseră într-o casă mult mai încăpătoare. Artsitul avea să rememoreze peste ani, despre tatăl său: „Deşi avea o voce dumnezeiască şi cânta în corul bisericii, tata a trăit mari umilinţe. Dintr-un om care se lupta pentru ţara lui să fie bine şi frumos, a luptat în cele două războaie, noi am ajuns să nu avem unde să stăm”.

Şi-a pierdut părinţii în tinereţe, tatăl său a murit când el avea 14 ani, iar mama, după ce a împlinit 27 de ani, aceste evenimente nefericite marcându-l profund.

A făcut parte din corul de copii al Radiodifuziunii, iar în anul 1971, a debutat la televiziune, într-un spectacol de varietăţi.

Am dat eaxmen la Facultatea de contabilitate şi finanţe bănci, dar nu i-a plăcut, fiindcă visul său era să devină profesor de sport.

A studiat muzica la Şcoala Populară de Artă, pe care a absolvit-o în anul 1972, la clasa Floricăi Orăscu, apoi, în anul 1973, a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti.

A apărut în spectacole de revistă la Casa Studenţilor ”Grigore Preoteasa” din Bucureşti şi a făcut parte din formaţiile Mondial şi Dixie ’74.

Dragoș Vasiliu și Mihai Constantinescu, două nume importante ale trupei Mondial, s-au cunoscut când erau copii. Primul îşi amintea peste ani: „Îl știu pe Mihai de mic copil, dar nu prin „păduri cutreieram”, ci cutreieram pe strada Ștefan Furtună din București. Eu stăteam la numărul 110, el la 104. Am fost prieteni, am copilărit împreună începând de la jocurile cu ‘”Muşchetarii”, până când am început să ascultăm BBC-ul și Monte Carlo. Prin decembrie 1965, eu cântam la chitară și am înființat împreună cu băieții de la Politehnică trupa Mondial. Cu mine l-am adus și pe Mihai Constantinescu, care avea înclinații de pe atunci și cânta piesele lui Salvatore Adamo, Paul Naref, precum și unele din compozițiile prietenului nostru comun, Romeo Vanica. Mihai a fost primul care a venit cu piesele „Primăvara”, „Balada unui greier mic”, bineînțeles, împreună cu alte melodii din repertoriul internațional, pe care le cântam împreună cu regretatul Gabi Drăgan și cu trupa Mondial la 303, locul unde era Clubul Politehnicii”.

Mihai Constantinescu a mai cântat cu Modern Group, trupa lui Petre Magdin, în care Magdin cânta la trompetă, Marcel Dragomir la saxofon, Marius Ţeicu la pian.

Primele înregistrări au fost făcute la solicitarea lui Titus Munteanu, care l-a remarcat la una dintre audiţiile organizate de clasa Floricăi Orăscu, iar primele sale compoziţii, ”Păpuşa” şi ”Anotimpuri”, s-au bucurat de mare succes.

În 1975, melodia sa ”Am visat”, interpretată de Corina Chiriac, a obţinut Premiul al III-lea la Festivalul Şlagărelor de la Dresda, iar cântecul ”I.E.F.S ura!”, locul I la festivalul ”Şlagăre în devenire”, în anul 1981.

În anul 1979, a pregătit pentru un spectacol dedicat Zilei Internaţionale a Copilului, pe care l-a susţinut la Sala Polivalentă, o melodie dedicată celor mici, ”O lume minunată”, care va rămâne cea mai cunoscută copoziţie a sa.

Cu melodică accesibilă, ritmate, uşor de fredonat, piesele lui Mihai Constantinescu erau asimilate de cel mai obiectiv public: copiii, lumea în care autorul se simţea…acasă.

În anul 1981, a colaborat cu realizatorii filmului ”Maria Mirabela”, regizat de regretatul Ion Popescu Gopo, unde şi-a pus amprenta nu doar pe melodia genericului filmului, ci a fost şi vocea personajului Scăpărici.

A apărut în numeroase emisiuni de divertisment TV, regizate de Alexandru Bocăneţ, iar mai târziu, împreună cu Marius Ţeicu şi Olimpia Panciu, a alcătuit un ”trio formidabil” ce a figurat în multe spectacole de televiziune semnate de Titus Munteanu.

În anii ’90, a format un cuplu muzical de succes cu Anastasia Lazariuc. Tot în anii ’90 prezenta, împreună cu Anca Ţurcaşiu, emisiunea pentru copii ”Ba da, ba nu!”, în care s-au lansat mulţi dintre copiii care azi au devenit nume cunoscute în muzică sau teatru/film, printre care Andreea Bălan sau Adela Popescu.

Din bogatul său repertoriu amintim piesele: ”Un zâmbet, o floare”, ”Hai să cântăm”, ”Hei copilărie”, ”Noi vrem iubire”, ”Vino pe strada mea”, ”Vacanţă”, ”Un simplu om”, ”Sus în deal”, ”Pisicuţa”, ”Iubiţi şi câinii vagabonzi”.

În anul 1999, a editat single-ul ”Iubiţi şi câinii vagabonzi”, unul dintre cele mai iubite cântece pe care le-a interpretat.

În anul 2003, unul dintre albumele de pe dublul CD al Anastasiei Lazariuc a cuprins şi piese scrise de Mihai Constantinescu.

A realizat turnee în Germania, în SUA şi în câteva state din Vestul Europei.

La 21 septembrie 2008, Mihai Constantinescu îşi anunţa înscrierea în Partidul Verde şi candidatura pentru alegerile parlamentare de la finalul acelui an.

În noiembrie 2008, artistul a fost operat pe inimă, de o echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, condusă de şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară, profesorul Radu Deac.

În noiembrie 2009, Mihai Constantinescu a sărbătorit 40 de ani de carieră artistică, prin spectacolul „O lume minunată”, care a avut loc la Sala Palatului şi la care au fost prezenţi aproximativ 4.500 de spectatori şi foarte multe personalităţi din lumea artistică – Margareta Pâslaru, Angela Similea, Anca Ţurcaşiu, Mădălina Manole, Andreea Bălan, Mirabela Dauer, Mihaela Mihai, Marina Florea, Alexandru Arşinel, Gheorghe Gheorghiu.

În 2011, a lansat colecţia de albume ”Parte din viaţa mea”, ce reuneşte patru discuri ale artistului cu melodii ale anilor ’70,’80,’90 şi 2000.

În 2012, a primit Diploma de Onoare în cadrul Galei Muzicii Uşoare ”O zi printre stele”, din partea Ministerului Culturii şi Cultelor. În acelaşi an, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România i-a editat un caiet de cântece selectate din şlagărele lansate în trei decenii.

La începutul anului 2014, Mihai Constantinescu a lansat un nou album, pe care se regăsesc piesele „Aşa şi aşa” şi ”Şi te-am iubit”.

Din bogata sa discografie amintim: 1974 – ”Iubiţi-ne că suntem flori / De unde vii? / Peniţa / Sora mea cea mică” (EP – Electrecord); 1979 – ”Olimpia Panciu – Mihai Constantinescu” (EP – Electrecord); 1972 – ”Marius, Olimpia, Mihai”, împreună cu Marius Ţeicu şi Olimpia Panciu (Album – Electrecord); 1972 – ”Un zîmbet şi o floare” (Album – Electrecord); 1978 – ”O floare” (Album – Electrecord); 1980 – ”Mihai Constantinescu” (Album – Electrecord); 1982 – ”Speranţă şi vis” (Album – Electrecord); 1983 – ”Hei, copilărie” (Album – Electrecord); 1985 – ”Mihai Constantinescu” (Album – Electrecord); 1986 – ”Te caut mereu” (Album – Electrecord); 1987 – ”Sus în deal” (Album – Electrecord); 1987 – ”Sunt un om obişnuit” (Album – Electrecord); 1989 – ”Cântă iubire” (Album – Electrecord); 1991 – ”La est şi vest de Prut”, împreună cu Anastasia Lazariuc (Album – Electrecord); 1993 – ”Adio tristeţe”, împreună cu Anastasia Lazariuc (Album – Electrecord); 1994 – ”Maria” (Album – Electrecord); 1994 – ”Cine ştie” (Album – Electrecord); 1996 – ”Anotimpurile” (Album); 1999 – ”O lume minunată” (Album); 2000 – ”Samba, samba” (Album); 2010 – ”Parte din viaţa mea” 4 CD Box (Compilaţie).

În primăvara anului 2014, sora lui, Ileana Cojocaru a pierdut lupta relativ îndelungată cu o afecţiune extrem de gravă.

După relaţia de 28 de ani şi căsătoria cu Mihaela Constantinescu, încheiată în 2003, Mihai Constantinescu a trăit o  frumoasă poveste de dragoste cu Simona Secrier, membră a trupei Etno şi solistă cu o carieră solo mai apoi, iar în anul 2017, cei doi au decis să-şi oficializeze relaţia.

În octombrie 2017, Mihai Constantinescu a fost supus unei noi intervenţii chirurgicale pe cord deschis. Medicii i-au înlocuit o valvă care îi punea viaţa în pericol, iar operaţia a durat mai bine de opt ore.

În anul 2018, artistul a fost spitalizat din nou, după ce a avut un puseu de tensiune, apoi în februarie şi mai 2019, Mihai Constantinescu a fost din nou internat în spital pe fondul mai vechilor afecţiuni.

După cinci luni de spitalizare în care s-a aflat în comă, Mihai Constantinescu a murit, la 29 octombrie 2019, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în jurul orei 19:00, în urma unui stop cardio-respirator.

La 31 octombrie 2019, Mihai Constantinescu a fost decorat post-mortem de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, „în semn de apreciere pentru importanta carieră artistică dedicată muzicii uşoare româneşti, pentru dăruirea prin care s-a impus ca un model al tinerelor generaţii de interpreţi”

A fost înmormântat în aceeaşi zi, cu onoruri militare, la Cimitirul Ghencea.