Revista presei internaţionale, 11 ianuarie 2021

Ecouri ale evenimentelor din America, lupta împotriva pandemiei și cursa vaccinării sunt subiectele regăsite pe prima pagină a marilor cotidiene internaționale.
Cotidianul israelian HAARETZ vorbește despre un ”spectacol de groază fără precedent” care a avut loc miercuri pe Colina Capitoliului din Washington. ”O gloată de mii de oameni, dintre care unii înarmați, a răzbătut în clădirea Congresului cu scopul de a opri sesiunea plenară a legislativului”, întrunit pentru a confirma rezultatele votului din Colegiul Electoral și victoria președintelui ales Joe Biden. ”A fost apogeul jenant și înspăimântător al unei campanii feroce de incitare și intimidare purtate de Trump timp de săptămâni, după ce rezultatul alegerilor din noiembrie arătase clar obținerea unei victorii masive și decisive de către Biden”, subliniază Haaretz. ”O insurecție creștină”, caracterizează The Atlantic evenimentele recente de la Washington, reamintind că mulți dintre cei care au luat miercuri cu asalt Capitoliul pretindeau că îndeplinesc voința lui Dumnezeu. ”Numele lui Dumnezeu putea fi văzut pretutindeni în cursul insurecției de miercuri împotriva statului american. Gloata a avut pancarte și steaguri proclamând „Isus salvează!” și „Dumnezeu, pușca și curajul au făcut America, hai să le păstrăm pe toate trei”.
Despre consecințele pe termen lung ale evenimentelor scriu prestigioasele publicații Washington Post și Le Monde. ”În urma atacului mulțimii asupra Capitolului, președintele Trump, care a incitat, riscă acum să plece de la Casa Albă slăbit și izolat, în timp ce republicanii se întreabă dacă rănile acestuia sunt fatale, notează cotidianul american Washington Post, iar LE MONDE sintetizează: ”În două luni, Donald Trump a trecut de la statutul de potențial președinte la cel de paria”, detaliind: ”Deși învins de Joe Biden, Donald Trump ar fi putut avea, în continuare, o influență durabilă asupra Partidului Republican. El cocheta chiar cu ideea revenirii la Casa Albă în 2024, în ciuda vârstei sale înaintate. Acest lucru a devenit greu însă, sau chiar imposibil, după evenimentele din 6 ianuarie”. conchide Le Monde.
Între timp, pandemia de coronavirus continuă pe o curbă ascendentă. ”Săptămânile următoare vor reprezenta «faza cea mai dură a epidemiei», își avertizează conaționalii Angela Merkel, care estimează că vor ieși în evidență consecințele contactelor sociale din perioada Crăciunului și a Anului Nou. La fel ca alte țări europene, Germania și-a început campania de vaccinare la sfârșitul lunii decembrie, vaccinul Pfizer-BioNTech fiind administrat până acum la peste jumătate de milion de persoane. Un al doilea vaccin, cel al laboratorului american Moderna, va fi utilizat în curând după ce a fost autorizat miercuri în Uniunea Europeană.
După cum amintește La Stampa, Marea Britanie este una din țările europene cele mai afectate de pandemie, cu un număr de 80.868 de decese, iar acum pe teritoriul său are loc o creștere exponențială a numărului de cazuri, ca urmare a unei mutații a virusului care îl face mult mai contagios. ”Sistemul național de sănătate se confruntă în acest moment cu ”cea mai periculoasă situație din istorie”, avertizează Chris Whitty, medicul care coordonează în acest moment criza sanitară din Regat, citat de Sunday Times. ”Dacă virusul își continuă traiectoria, spitalele se vor afla în mari dificultăți, cât de curând”, ca urmare a raportului deja dezechilibrat dintre personal și pacienți, care va deveni în curând ”inacceptabil”.
Pandemia de Covid-19 a făcut cel puțin 1.926.570 de morți în lume în întreaga lume începând cu decembrie 2019, conform unui bilanț stabilit de Agenția France-Presse pe baza datelor oficiale furnizate de state.
În fața acestei amenințări, unica speranță este vaccinarea. „Vaccinul este o alegere etică, deoarece îți pui în joc viaţa şi sănătatea, dar pui în joc și viața altora. Eu unul îl voi face”, a declarat Papa Francisc, citat în paginile cotidianului LA STAMPA.
”Nu știu de ce cineva ar putea spune că vaccinul este periculos, dacă medicii vi-l prezintă ca ceva care poate funcţiona şi care nu prezintă pericole speciale, de ce să nu-l faceţi? Există un negaţionism suicidar pe care nu îl pot explica, însă astăzi trebuie să facem vaccinul”, a conchis Papa Francisc, citat de publicația italiană. La polul opus se află reacția liderului spiritual al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, care a interzis vineri importul de vaccinuri anti-coronavirus fabricate în Statele Unite şi în Regatul Unit, estimând că acestea pot fi folosite ca să-i contamineze ţara. După cum notează La Libre Belgique, Iranul este ţara din Orientul Mijlociu cel mai afectată de pandemia cu noul coronavirus, cu toate acestea refuză vaccinurile cele mai bine cotate pe piață în acest moment.
Încheiem cu o știre publicată de cotidianul elen NAFTEMPORIKI, conform căreia Gazprom a crescut semnificativ capacitatea Turkish Stream. Vineri, 8 ianuarie, s-a împlinit exact un an de la deschiderea oficială a conductei submarine de gaze naturale Turkish Stream. Aceasta transportă în siguranţă gazul rusesc prin Marea Neagră către consumatorii turci și deja către șase țări europene, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, România, Serbia, Bosnia și Herțegovina.

RADOR, 10 ianuarie