Preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, va fi învestit ca cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite

Realizator: Mii de steaguri au fost luminate aseară pe peluza din fața Congresului Statelor Unite, reprezentându-i pe americanii care nu vor putea participa la ceremonia de învestire a noului președinte american, o ceremonie fără precedent, într-o capitală militarizată de teama protestelor extremiștilor de dreapta și în țara cea mai afectată de pandemie. Corespondenta noastră Doina Saiciuc relatează:
Reporter: Preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, a sosit aseară în Washington DC, unde astăzi la ora prânzului va fi învestit ca cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite. Sosind în capitala federală, președintele ales Joe Biden și vicepreședinta aleasă Kamala Harris au onorat la Monumentul Lincoln, într-o emoționantă și discretă ceremonie, memoria celor 400 de mii de americani care au fost uciși de noul coronavirus. Au fost aprinse, într-un frumos apus de soare, 400 de lumini în jurul lacului în apele căruia se reflectă Monumentul dedicat președintelui Lincoln, Monumentul președintelui Washington și cele 400 de monumente luminoase.
„Pentru a ne vindeca trebuie să ținem minte. Este greu uneori să-ţi amintești, dar așa ne vindecăm. Este important să facem acest lucru ca națiune” – a spus Joe Biden. Clopotele bisericilor din întreaga americă au bătut la unison.
Esplanda națională din fața Capitoliului nu va fi plină astăzi ca de obicei de americani veniți să asiste la ceremonia de învestire, dar este plină, în schimb, de 200.000 de steaguri americane, care îi reprezintă pe cei care nu pot asistat la ceremonie din cauza pandemiei de COVID-19. Se află în DC 25.000 de militari ai Gărzii Naționale, pentru a proteja zona după asediul din 6 ianuarie, al suporterilor lui Donald Trump împotriva Capitoliului.
Vor asistat la ceremonie foștii președinți Barack Obama, Bill Clinton și George Walker Bush. Donald Trump va fi primul preşedinte în exercițiu în 152 de ani care nu va participa la învestirea viitorului președinte.
Joe Biden va depune jurământul prezidențial la ora prânzului, după care urmează să se adreseze unei națiuni profund și dureros de divizate un mesaj de unitate și de vindecare.
*
Realizator: În ultima sa zi întreagă de mandat Donald Trump și-a luat rămas bun de la americani. Cu conturile personale blocate pe rețelele de socializare, Trump a publicat mesajul pe canalul de YouTube al Casei Albe. El și-a punctat realizările economice și de politică externă și s-a declarată mândru de a fi primul președinte american din ultimele decenii care nu începe un război nou.
Donald Trump: Am făcut ceea ce ne-am propus și mult mai multe.
Realizator: Donald Trump își părăsește funcția cu cea mai scăzută rată de apreciere a unui președinte american la sfârșit de mandat. El va folosi astăzi, pentru ultima oară, aeronava prezidențială, pentru a se instala la clubul său de golf din Florida./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 ianuarie)