Conducerea PSD a discutat cu mai mulți lideri sindicali despre alternativa de buget național

Realizator: Conducerea PSD a discutat astăzi cu mai mulți lideri sindicali despre alternativa de buget național a acestui partid pe care social-democrații o vor prezenta mâine. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a contestat austeritatea promovată de actualul guvern și a susținut că există resurse solide pentru investiții, pentru creșterea veniturilor și a pensiilor, precum și pentru dublarea alocațiilor de stat pentru copii. La întâlnirea de la sediul PSD au participat, între alții, liderii BNS, ALFA, SANITAS și ALMA MATER.
Reporter: Alina Bordeiașu: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat după întâlnirea cu liderii confederațiilor sindicale că bugetul de stat elaborat de guvernul Cîțu nu prevede investiții majoare și se bazează în mare parte pe măsuri de austeritate. În opinia sa, aceasta este o abordare greșită, iar PSD va încerca în Parlament să-și impună propriile modificări.
Marcel Ciolacu: Toată lumea este îngrijorată de România anului 2021 și de această propunere de buget, de austeritate, a actualului guvern. Nu avem investiții majore, nu avem consum. Pur și simplu, în acest moment, avem în față numai austeritate, tăieri de pensii, de salarii, de venituri, și nu în ultimul rând de disponibilizări.
Reporter: Reprezentanții sindicatelor au apreciat drept corectă și normală discuția cu social democrații și au profitat de ocazie pentru a-și exprima nemulțumirile legate de valoarea salariului minim, lipsa pensiilor echitabile, de banii insuficienți alocați în teritoriu și de salarizarea din sistemul public.
Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical: Nu poți să vii ca prim-ministru al României să spui ‘avem o problemă cu sporurile, trebuie să le tundem, nu sunt în regulă’. Dar tu uiți că în septembrie anul trecut, ca ministru de finanțe, ai semnat o ordonanță cu sporuri. Vrei să vorbești de o restructurare în sectorul public? Să-mi arate cineva dacă există pe undeva în țara asta o bază de date cu salariile în plată pentru tot ce înseamnă funcția publică din România. Nu există!
Reporter: Marcel Ciolacu a anunțat că PSD va prezenta mâine propunerea sa de buget alternativ pentru acest an și va arăta că există resurse./ahincu/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (26 ianuarie)