Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului

O scurtă ceremonie de aprindere a lumânărilor pentru victimele Holocaustului va avea loc în această dimineață, la ora 11:00, la București, cu prilejul Zilei internaționale de comemorare a acestor victime.

În timpul celui de-al doilea război mondial peste şase milioane de evrei și mai mult de două milioane de romi, persoane cu dizabilități și oponenți ai Germaniei naziste au fost uciși. La evenimentul programat în Capitală, la Memorialul victimelor Holocaustului din România, vor participa președintele Federației comunităților evreiești, deputatul Silviu Vexler, ambasadorul Israelului, David Saranga și Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel.

Comemorarea reamintește de eliberarea supraviețuitorilor din lagărele naziste de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către Armata sovietică în 27 ianuarie 1945. Manifestări similare vor fi organizate și la Zalău de Comunitatea evreilor din municipiu. Corespondentul nostru, Adrian Lungu, are detalii.

Reporter: Manifestările vor începe începe cu aprinderea lumânărilor în memoria celor șase milioane de evrei uciși în Holocaust și vor continua cu rugăciunea ‘El Male Rahamim’, oficiată de rabinul Rafael Shaffer și cantorul Emanuel Pusztai.

Vor fi transmise mesaje de pace și toleranță între popoare, astfel încât o asemenea pată neagră în istoria umanității, cum este Holocaustul, să nu mai aibă loc. Printre invitați, se numără oficiali ai Ambasadei Germaniei, Israel și Statelor Unite ale Americii, dar și istorici şi urmași ai supraviețuitorilor Holocaustului. Mai sunt programate momente artistice specifice, dar și alocuțiuni pe tot parcursul evenimentului./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 ianuarie