Noul secretar de stat american a avut o convorbire telefonică cu şeful diplomaţiei israeliene

Noul secretar de stat american Anthony Blinken l-a sunat pe şeful diplomaţiei israeliene, Gabi Ashkenazi şi au convenit să aibă consultări în mod regulat şi să se întâlnească personal cât mai repede posibil, în lumina limitelor pandemiei de coronavirus.

Reporter: Secretarul de stat Anthony Blinken și ministrul israelian de externe, Gabi Ashkenazi, au discutat despre chestiuni strategice regionale, amenințarea iraniană și altele. Ashkenazi l-a felicitat pe Blinken pentru confirmarea sa în funcție, reafirmând rolul Statelor Unite, cel mai mare prieten și partener strategic al Israelului în procesul regional de pace pentru stabilitate și securitate.

Ashkenazi a spus că Acordurile Abraham au creat o coaliție în Orientul Mijlociu, care va acţiona pentru înlăturarea oricărei amenințări. „Împreună vom acționam împotriva terorismului și a oricări amenințări iraniene și a mandatarilor regimului de la Teheran”.

Referindu-se la Iran, secretarul de stat american a apreciat că o nouă versiune a acordului din 2015 ar putea limita activitățile destabilizatoare ale Iranului și programul de rachete balistice./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 ianuarie