Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vizită oficială în Franţa

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, începe astăzi și mâine o vizită oficială în Franța, unde are prevăzută și o întrevedere cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

Cu o zi înainte, Maia Sandu a organizat o discuție online cu cetățenii moldoveni stabiliți în Franța, cu care a discutat problemele pe care le întâmpină aceștia și pe care ar urma să le discute cu autoritățile franceze. Drumul Maiei Sandu spre Paris a trecut prin București, unde a avut o scurtă întrevedere cu premierul Florin Cîțu. De la Radio Chișinău relatează Natalia Zaharescu.

Reporter: Pentru că nu se va putea întâlni la Paris cu cetăţenii moldoveni stabiliţi acolo din cauza restricțiilor legate de pandemia de COVID-19, Maia Sandu a chemat diaspora la o discuție online. În cadrul acesteia, migranții moldoveni au semnalat că se confruntă cu mai multe dificultăți în Franța, inclusiv cu nerecunoașterea permiselor de conducere moldovenești, precum și a diplomelor de studii superioare.

De asemenea, ei au atras atenția asupra calității nesatisfăcătoare a serviciilor consulare oferite de misiunile diplomatice moldovenești. Un subiect pe care Maia Sandu a promis că îl va aborda la Paris este protecția socială a cetățenilor moldoveni stabiliți în Franța, stat cu care Republica Moldova nu are semnat un acord în acest sens.

Maia Sandu: Din păcate, în cazul Franţei, chiar dacă negocierile au fost inițiate prin anul 2007, practic, nu s-a avansat și acesta este un subiect pe care eu o să-l abordez cu autoritățile de la Paris. Nu este un subiect simplu, nu trebuie să ne facem iluzii că se va rezolva imediat, dar trebuie să muncim, să fim consecvenți, să abordăm subiectul cât mai des cu toate instituțiile și asta ne crește șansa ca să putem să rezolvăm această problemă.

Reporter: Maia Sandu urmează să discute cu președintele francez, Emmanuel Macron, și cu o serie de oficiali francezi de rang înalt, inclusiv cu șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian. De asemenea, va avea întrevederi cu conducătorii celor două camere ale Parlamentului francez, Senatul și Adunarea Națională, cu reprezentanți ai Grupului de prietenie Franța – Republica Moldova, ai asociațiilor patronale și ai mediului de afaceri. Deocamdată nu au fost făcute publice informații privind desfășurarea vreunei întrevederi.

După cum a informat Preşedinţia de la Chișinău, vizita oficială a Maiei Sandu la Paris are scopul de a da un nou impuls relațiilor politice, economice și culturale între Republica Moldova și Franța. Deşi nu a fost anunțată din timp, Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu premierul României, Florin Cîțu, cu care s-a întâlnit la București, unde s-a aflat câteva ore, fiind în drumul său spre Paris. Subiectul principal al discuției a fost sprijinul promis de România în ceea ce privește accesul mai rapid la vaccinul anti-COVID-19 pentru cetățenii moldoveni. Florin Cîţu a dat asigurări că sunt analizate toate pârghiile posibile în acest sens și că, într-un timp foarte scurt, Guvernul României va transmite Republicii Moldova și alte ajutoare./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 februarie