Mario Draghi, fost guvernator al Băncii Centrale Europene, desemnat premier în Italia

Realizator: Mario Draghi, fost preşedinte al Băncii Centrale Europene, a primit ieri mandat din partea președintelui Italiei să formeze un nou guvern. Draghi urmează să poarte negocieri cu partidele, în încercarea de a strânge sprijin politic în parlament pentru un guvern care va avea de gestionat dubla criză de care are parte Italia – a coronavirusului și economică. Rămâne de văzut dacă noul premier va opta pentru un cabinet politic sau tehnocrat.
Corespondenţă din Roma – Reporter: Elena Postelnicu – După o discuție de peste o oră cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, profesorul Mario Draghi a acceptat mandatul de a forma un nou executiv, încrezător că va găsi unitate în parlament.
Mario Draghi: Este un moment dificil – învingerea pandemiei, continuarea campaniei de vaccinare, oferirea de soluții pentru toate problemele zilnice ale cetățenilor și relansarea țării sunt provocările care ne așteaptă.
Reporter: Deși șeful statului a făcut deja un apel către toate forțele politice pentru a-i da deplină încredere lui Mario Draghi, fost guvernator al Băncii Centrale Europene, varianta unui guvern tehnocrat este puternic criticată de opoziția de extremă dreapta, care vrea alegeri anticipate.
Rețineri față de un executiv tehnocrat rece are și liderul mișcării populiste „Cinci Stele”, Vito Crimi, care consideră că „indiferent de ceea ce vom face, când și dacă se va naște acest guvern, vom fi condiționați”. Mario Draghi va redacta programul guvernamental și va întocmi lista miniștrilor, care încă nu se știe dacă vor fi tehnici sau politici.#HUN/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 februarie)