Secretarul de stat Anthony Blinken afirmă că SUA vor apăra drepturile omului în Xinjiang, Tibet şi Hong Kong

Secretarul de stat american, Anthony Blinken, i-a spus şefului diplomaţiei chineze, Yang Jiechi, într-o conversaţie telefonică avută vineri, că Statele Unite vor apăra drepturile omului şi valorile democratice în Xinjiang, Tibet şi Hong Kong, potrivit Departamentului de Stat.

Totodată, Blinken a presat China să condamne lovitura de stat militară din Myanmar şi a reafirmat că Washingtonul va lucra cu aliaţii săi pentru a trage la răspundere Beijingul în legătură cu eforturile acestuia de a ameninţa stabilitatea regiunii Indo-Pacifice, inclusiv în zona Strâmtorii Taiwan, se precizează într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Yang Jiechi i-a spus lui Blinken că SUA trebuie să îşi „corecteze” greşelile recente şi că ambele părţi trebuie să îşi respecte reciproc sistemele politice şi căile de dezvoltare, conform uui comunicat al Ministerului chinez de Externe. Relaţia dintre cele mai mari economii ale lumii a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, iar oficialii chinezi au exprimat un optimism precaut cu privire la îmbunătăţirea acestora, în timpul administraţiei lui Joe Biden.

Yang a declarat marţi, în cadrul unui forum online, că speră ca relaţiile cu SUA să revină pe o rută previzibilă şi constructivă, însă a cerut Washingtonului să „înceteze să se mai amestece” în chestiuni de suveranitate chineză, inclusiv Xinjiang, Hong Kong şi Tibet. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a mai spus, vineri, că „interesele comune ale celor două ţări cântăresc mai mult decât disensiunile lor” şi a îndemnat SUA să „vină în întâmpinarea Chinei” pentru a optimiza relaţiile bilaterale./mbrotacel/gpodea

REUTERS – 6 februarie