CAPITAL.GR.: România vaccinează persoanele fără adăpost

Aproape 300 de persoane fără adăpost au fost vaccinate împotriva Covid-19 în România, una dintre primele țări europene care au vaccinat această categorie vulnerabilă, a informat agenția de știri AFP astăzi, citând oficiali ai campaniei de vaccinare.
„Aceste persoane se numără printre cele mai expuse riscului de infectare. Pentru cei mai mulți, este dificil să  respecte regulile distanţării sociale”, a declarat pentru AFP ministrul adjunct al sănătății, Andrei Baciu.
În urma apelurilor organizațiilor non-guvernamentale, guvernul a decis să plaseze persoanele fără adăpost în fruntea listei grupurilor „prioritare”, urmând exemplul Danemarcei.
Prin urmare, persoanele fără adăpost se încadrează în aceeași categorie cu persoanele în vârstă de peste 65 de ani, cele cu boli cronice și cadrele didactice, imediat după profesioniștii din domeniul sănătății.
În ultimele zile, unitățile mobile s-au mutat în centrele de găzduire pe timpul nopţii înființate de autorități în diverse orașe, inclusiv București, Buzău (est) și Suceava (nord-est).
Din cele 1.341 de persoane fără adăpost înregistrate până în prezent în toată țara (deși numărul lor real este estimat la câteva mii), 282 au făcut prima doză și 246 au făcut ambele doze.
Operațiunea va continua în zilele următoare, guvernul „dorind să ajungă la toți cei fără adăpost care vor să fie vaccinați”, după cum a subliniat un membru al campaniei de vaccinare.
Cu toate acestea, în absența accesului la surse de informații de încredere, o serie de oameni care locuiesc pe stradă sunt suspicioși cu privire la vaccin, explică Marian Ursan, președintele Carusel, care distribuie alimente, îmbrăcăminte, pături și medicamente către aproximativ 300 de persoane fără adăpost.
O țară cu 19 milioane de locuitori, în care au fost raportate până în prezent 19.738 de decese cauzate de noul coronavirus, România a vaccinat 771.239 de persoane de când a început campania la sfârșitul lunii decembrie, din care 224.124 cu o singură doză și 547.116 cu două doze.
Sursa Agenţia Athens-Macedonian News
Traducerea: Carolina Ciulu/cciulu/czaharia

CAPITAL (Grecia), 20 februarie 2021