Cancelarul Germaniei urmează să aprobe relaxarea treptată a restricţiilor

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, urmează să aprobe miercuri relaxarea treptată a restricţiilor coronavirus, împreună cu liderii regionali, dar este posibil ca regulile să fie înăsprite din nou în cazul unei creşteri a numărului de infectări, potrivit unor proiecte care au ajuns în atenţia Reuters.

Guvernul este supus unor presiuni tot mai mari pentru a face planuri de reluare a activităţilor după luni de carantină din pandemie, deşi numărul zilnic de cazuri a început din nou să crească şi ritmul vaccinării este lent. În contextul în care în luna martie urmează să aibă loc alegeri regionale în două landuri şi în luna septembrie vor avea loc alegeri naţionale, politicienii aruncă vina de la unii la alţii pentru ritmul lent al vaccinării şi pentru testarea insuficientă pentru COVID-19.

Susţinerea pentru Partidul Creştin Democrat al lui Merkel a atins cel mai scăzut punct din ultimul an, 34%, potrivit unui studiu Forsa realizat pentru televiziunea RTL, în timp ce partenerii lor social democraţi de coaliţie au rămas blocaţi la 16%. Ministrul sănătăţii, Jens Spahn, a făcut apel miercuri la mai mult pragmatism în campania de vaccinare, sugerând ca timpul dintre prima şi a doua doză să fie prelungit pentru ca mai multe persoane să obţină protecţie mai rapid.

A afirmat de asemenea că reglementatorul german privind vaccinul ar trebui să recomande în câteva zile ca vaccinul AstraZeneca să fie administrat persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, având în vedere că eficienţa sa este tot mai mult dovedită de informaţiile din Marea Britanie. „A fost un an dificil pentru noi toţi şi înţeleg că după patru, cinci luni de carantină părinţii, copiii, numeroşi antreprenori, toată lumea are aşteptări mari”, a afirmat el la televiziunea germană.

Potrivit proiectelor, începând cu 8 martie maximum cinci persoane, din două gospodării diferite, vor putea să se întâlneasă, copiii cu vârsta mai mică de 14 ani fiind excluşi din aceste reguli. Magazinele de flori şi librăriile, centrele pentru grădinărit, studiourile de tatuaj şi de maniciură vor primi de asemenea permisiunea de a se deschide începând cu 8 martie, potrivt planurilor. Saloanele de coafură şi unele şcoli s-au redeschis recent.

Numărul total al infectărilor a crescut cu 9.019, ajungând miercuri la 2.460.030, o creştere cu mai mult de 1.000 într-o singură săptămână, în timp ce decesele au crescut cu 418, ajungând la un număr total de 70.881. Totuşi, numarul de cazuri la 100.000 de locuitori a scăzut uşor în ultimele şapte zile, la 64, faţă de 65,8, cât era marţi.

Planurile obţinute de Reuters prespun ca o carantină mai dură să fie impusă dacă numărul de cazuri creşte peste 100 la 100.000 de locuitori. Permit de asemenea redeschiderea suplimentară dacă numărul scade sub 35 la 100.000./aionita/schelaru

REUTERS – 3 martie