Primele şase porţi biometrice din România au devenit operaţionale pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” de la Otopeni

Primele şase porţi biometrice din România au devenit operaţionale de astăzi pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” de la Otopeni.

Tranzitul prin frontieră se poate efectua mai simplu pentru persoanele care deţin documente biometrice, carte de identitate sau paşaport. Verificarea în sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră durează câteva secunde, spre deosebire de controlul clasic, ce poate dura şi câteva minute – a anunţat chestorul Liviu Bute, şeful Poliţiei de Frontieră:

Liviu Bute: Practic, imaginea facială din cipul electronic al pașaportului este comparată cu cea captată la fața locului de camerele din dotare a acestor porți. Astfel, se realizează procesul de identificare și se asigură concordanța între persoana prezentă pentru contor și titularul documentului de călătorie.

În plus, sistemul pe care îl inaugurăm astăzi este conectat la bazele de date ale Poliției de frontieră și permite interogarea lor concomitent cu operațiunile enunțate anterior. În condiții normale, totul durează aproximativ 20 de secunde.

Reporter: Reporterul RRA, Alexandru Lancuzov, menţionează că investiţia în aceste sisteme a costat 2,3 milioane de lei, din fonduri europene şi va fi extinsă şi la alte aeroporturi din ţară, cu trafic mai mare de pasageri./aburtica/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 martie