În Norvegia, pinguinii Gentoo de la acvariul Bergen vor fi vaccinaţi împotriva gripei aviare

„Închiși” timp de aproape trei luni, pinguinii Gentoo de la acvariul Bergen vor recâștiga în curând o aparență de normalitate după ce vor fi vaccinați împotriva gripei aviare, a anunțat acvariul din acest oraș din vestul Norvegiei, joi, 4 martie.
Nicio problemă de livrare, nici de reacţii la vaccin: cei 29 de pinguini au primit prima injecție în ordinea corectă, cei mai în vârstă și fragili, miercuri, și cei mai tineri, joi. A fost vaccinată inclusiv „Erna”, botezată astfel în onoarea premierului Erna Solberg, care a avut în trecut un job de vară la acest acvariu, unul dintre obiectivele turistice din orașul hanseatic în care s-a născut liderul.
De la începutul lunii decembrie, pinguinii au fost nevoiţi să locuiască într-un cort umanitar montat deasupra incintei lor, după detectarea, pentru prima dată în Norvegia, a unei forme extrem de patogene de gripă aviară (H5N8). „Din acest motiv, Autoritatea pentru Sănătatea Alimentară a instaurat o carantină: toate păsările aflate sub controlul uman trebuie plasate sub acelaşi acoperiș”, a declarat pentru AFP directorul acvariului, Aslak Sverdrup.
Cu toate acestea, sosirea vaccinului ar trebui să permită revenirea la normal, după ce a fost injectată a doua doză într-o lună. „Faptul că pinguinii sunt vaccinați acum este o șansă pură, complet independent de coronavirus, dar arată că vaccinurile sunt încă importante, chiar mai mult astăzi”, a spus domnul Sverdrup.
În sălbăticie, pinguinii Gentoo (a nu se confunda cu pinguinii obişnuiţi) trăiesc în mod normal în cealaltă parte a Pământului în Antarctica. Niciunul dintre locuitorii acvariului Bergen nu a murit de gripă aviară, pentru care, în plus, au fost înregistrate câteva cazuri rare de transmitere la om. (www.lefigaro.fr – 4 martie)/rcostea