Parlamentul de la Sofia a respins propunerea socialiştilor de a importa vaccinul rusesc Sputnik V

Majoritatea din parlamentul de la Sofia a respins propunerea socialiştilor ca Bulgaria să întreprindă măsuri pentru livrarea vaccinului rusesc Sputnik V împotriva COVID-19. De asemenea, nu a fost susţinută teoria opoziţiei, conform căreia vaccinul rusesc ar preveni nerespectarea planului naţional de vaccinare, deoarece există întârzieri şi livrări neregulate ale vaccinurilor deja aprobate. Partidul Socialist Bulgar (BSP) a dat exemplul Ungariei, care şi-a făcut stocuri de vaccin rusesc şi chiar chinezesc, exercitându-şi dreptul de a negocia în mod independent achiziţia, în afara acordurilor generale încheiate de Uniunea Europeană.
Potrivit guvernului de la Sofia, astfel ar fi încălcată legislaţia naţională, care nu permite ca preparate rezultate din biotehnologie să fie supuse unei proceduri naţionale accelerate de aprobare, ceea ce este de competenţa Agenţiei Europene pentru Medicamente.
Majoritatea din legislativ a modificat proiectul de hotărâre al socialiştilor, susţinând că guvernul trebuie să se consulte cu Comisia Europeană pentru a studia posibilitatea achiziţionării de vaccinuri autorizate în ţări din afara UE, fără a menţiona în mod explicit vaccinul rusesc Sputnik V. Proiectul a fost aprobat, însă fără participarea la vot a BSP, ai cărei parlamentari au părăsit sala./ddaniela/pvelisar

(www.novinite.bg – 6 martie)