Precizări privind proiectul de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat

Ministrul muncii, Raluca Turcan, a precizat din nou ieri că proiectul de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat nu vizează în niciun caz prelungirea vârstei standard de pensionare.

Inițiativa prevede că cei care lucrează în sistemul public pot să rămână în activitate până la 70 de ani dacă doresc. E un drept, nu o obligație, a explicat ministrul muncii.

Raluca Turcan: Dacă dorești să te pensionezi după vârsta de pensionare poți să o faci oricând. De asemenea, dacă ești pensionat și dorești să te reangajezi, poți să o faci oricând. Așadar, statul nu obligă pe nimeni, dimpotrivă, ne dorim ca statul să ajungă să-i motiveze pe oameni, să-i impulsioneze, să se simtă atrași și oarecum mult mai mobili în relația de muncă. Nu te forțează nimeni. Dacă nu poți să muncești, te pensionezi la vârsta de pensionare. Dacă ești bolnav, te poți pensiona pe caz de boală înainte, adică legislația este fix aceeași, nu se schimbă vârsta de pensionare. E vorba de o opțiune.

Realizator: Potrivit datelor Ministerului Muncii, în prezent sunt aproximativ 220.000 de pensionari în sectorul public care lucrează. În opinia ministrului Raluca Turcan, aceasta înseamnă că în România există o tendință clară privind continuarea activității după pensionare. Proiectul de lege privind interzicerea cumului pensiei cu salariul la stat este în dezbatere publică până la sfârșitul săptămânii viitoare./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 martie