Bruxelles-ul a dat greş cu aprovizionarea cu vaccinuri, afirmă premierul ungar Viktor Orbán

Bruxelles-ul a dat greş cu aprovizionarea cu vaccinuri şi dacă Ungaria nu ar fi comandat vaccinuri şi din Est, atunci am avea acum probleme foarte mari – a afirmat Viktor Orbán, premierul ungar, în emisiunea „Jurnal duminical” a postului de radio Kossuth.

Realizând o comparaţie între datele privind vaccinarea, Viktor Orbán a precizat: în timp ce Israelul este mult mai avansat în privinţa vaccinării, aproape că au încheiat campania de vaccinare, iar britanicii, care au părăsit Uniunea Europeană, au vaccinat aproximativ 30-40% din populaţie, media vaccinării în statele membre ale UE este de 6,8%. „Acest lucru arată clar că ceva nu este în ordine şi aceasta nu este o chestiune politică, nu sunt acuzaţii, nu este o antipatie faţă de birocraţii Uniunii sau de la Bruxelles, ci o problemă de fapt. Asta este situaţia, au dat greş” – a precizat premierul, potrivit căruia de la săptămână la săptămână reiese că expedierile care au fost contractate, comandate, nu sosesc deloc sau sosesc în cantităţi mai mici.

Referitor la faptul că cinci state membre ale UE – Austria, Cehia, Slovenia, Bulgaria şi Letonia – vor convocarea unui summit UE din cauza împărţirii vaccinurilor, premierul ungar a menţionat că împărtăşeşte opinia cancelarului austriac. „Ceva nu este în regulă” – a afirmat domnia sa, semnalând că acordul prevedea că distribuirea vaccinurilor se va face proporţional cu populaţia fiecărei ţări, însă nu se constată acest lucru, întrucât există ţări care primesc cantităţi mai mari şi altele care primesc cantităţi mai mici.

Viktor Orbán a accentuat că dacă Ungaria nu ar fi comandat 3,5 milioane de doze de vaccin estic – rusesc şi chinezesc -, cu care au fost deja inoculate 500.000 de persoane, acum „am fi avut mari probleme”./lendrefy/dsirbu

MTI – 14 martie