Soluții pentru cei care nu-și pot achita ratele din cauza crizei economice

Realizator: Instituțiile de credit trebuie să găsească alte soluții pentru a-i ajuta pe cei care nu-și pot achita ratele din cauza crizei economice provocate de pandemia de COVID-19. Este concluzia la care a ajuns Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul bancar după multitudinea de cereri primite. Amânarea plății ratelor, facilitate pentru care termenul de depunere a solicitărilor a expirat luni, nu este suficientă, pentru că multe persoane au în continuare venituri reduse sau deloc. Explică președintele Consiliului de Coordonare a Centrului, Alexandru Păunescu:
Alexandru Păunescu: Deși, evident, pozitivă amânarea, nu s-a rezolvat pentru toți consumatorii chestiunea legată de dificultatea în a plăti ratele, câteodată de imposibilitate, pentru motive care sunt evidente pentru toată lumea aș zice, și anume manifestarea în continuare a pandemiei, o înregistrare de activitate economică extrem de redusă în anumite domenii de activitate şi persoane care au în continuare salariile reduse. E posibil să fi crescut numărul de șomeri de la momentul în care a apărut pandemia. Asta înseamnă că în cazul persoanelor fizice care vor avea probleme în continuare trebuie găsite alte soluții decât cele legate de amânare.
Realizator: Expertul financiar mai spune că dacă nu ajung la o soluție amiabilă cu băncile, consumatorii se pot adresa Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul bancar prin intermediul unei cereri care se completează online pe adresa de internet a instituției www.csalb.ro./ahincu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (17 martie)