Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe verzi privind COVID-19

Realizator: Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe verzi, prin care oamenii să-și certifice situația legată de boala COVID-19. Documentul ar urma să ateste fie că au fost vaccinați anti COVID, fie că au primit un rezultat negativ la un test COVID, fie că s-au vindecat de coronavirus. Certificatul va putea fi folosit la călătorii, dar nu va fi discriminatoriu, deoarece o țară nu va putea bloca accesul cetățenilor nevaccinați pe teritoriul ei – a spus comisarul european pentru transporturi Adina Vălean într-o declarație televizată.

Adina Vălean: Ceea ce încearcă Comisia să facă este să propună un regulament la nivel european, ceea ce înseamnă obligativitate, nu mai este pe bază voluntară, un regulament care să unifice aceste tipuri de informații, să existe un singur model de certificat verde digital care să fie emis la fel în toate statele membre, să poată fi verificat la trecerea de frontieră cu ușurință, pentru a lupta desigur și împotriva a posibilelor fraude care vedem că deja încep să apară. Acest certificat poate să fie unul de vaccinare, unul de test PCR negativ sau unul privind faptul că ai trecut prin boală și în consecință ești imunizat natural.
Realizator: Certificatul va avea atât o formă fizică, pe hârtie, cât și una digitală, care poate fi stocată, de pildă, pe telefonul mobil, mai spun oficialii europeni.#HUN/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 martie