Primarul oraşului Sfântu Gheorghe, amendat din cauza arborării steagurilor maghiare cu ocazia zilei de 15 martie

La fel ca în ultimii doi ani, Prefectura Judeţului Covasna a aplicat şi anul acesta o amendă în cuantum total de 10.000 de lei primarului oraşului Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, ca urmare a faptului că edilul a arborat steaguri maghiare în oraş, cu ocazia zilei de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, informează portalul de limbă maghiară Maszol.ro.

Primarul UDMR a primit hotărârea în acest sens miercuri, amenda aplicată de prefectură fiind semnată de subprefectul liberal Cosmin Boricean. La fel ca în ultimii doi ani, prefectura a constatat şi anul acesta două încălcări ale legii. În baza legii cu privire la arborarea drapelurilor, a fost aplicată o amendă de 5.000 de lei, ca urmare a faptului că alături de cele 32 de steaguri maghiare nu a fost arborat şi câte un steag românesc.

O altă amendă de 5.000 de lei a fost aplicată pentru utilizarea unor simboluri în formă de inimă, de culoare roşu-alb-verde. Cosmin Boricean ţine locul prefectului temporar, până când István Ráduly, primarul din Ozun, urmează să fie instalat în funcţia de prefect al judeţului. În anii trecuţi, acesta din urmă a fost, la rândul său, amendat pentru utilizarea simbolurilor maghiare.

Referitor la amenzile primite, Árpád Antal a declarat că va contesta şi anul acesta procesul-verbal prin care i s-a aplicat amenda. „Dacă va costa câte 10.000 de lei pe an să ne putem folosim simbolurile, eu voi achita în fiecare an această sumă”, a spus primarul oraşului Sfântu Gheorghe. Edilul s-a plâns că „nu se doreşte să se înţeleagă faptul că roşul, albul şi verdele nu reprezintă statalitatea maghiară, ci este un simbol al comunităţii maghiare”, aşadar nu a fost arborat drapelul Ungariei, ci cel al comunităţii maghiare.

Deşi în ordonanţa de guvern cu privire la arborarea drapelurilor scrie că „minorităţile etnice care au o organizaţie naţională pot folosi propriile simboluri la evenimentele lor”, Prefectura Judeţului Covasna susţine că, în spiritul legii, alături de un drapel maghiar ar trebui arborat întotdeauna şi un drapel românesc.

În ultimii ani, Árpád Antal a contestat amenzile aplicate de prefectură, iar instanţa a emis diferite sentinţe cu privire la aceste cazuri: uneori, argumentele primarului au fost acceptate, în alte ocazii, amenda aplicată de prefectură a fost confirmată. /ademeny/schelaru

MTI – 18 martie