Monitorul Social – comunicat Romania rurala

Monitorul Social, proiect al  Friedrich-Ebert-Stiftung România, lansează un nou infografic despre gradul de urbanizare al României și populația rezidentă în mediul rural din România.

Conform Institutului Național de Statistică, în ultimele trei decenii ponderea populației rurale în total a scăzut cu (doar) 2,5%. Între 1992 și 2010, procesul de urbanizare a fost extrem de lent, ponderea locuitorilor mediului urban în totalul populației crescând cu doar 2,8%. În deceniul scurs din 2010 și până acum, acest proces de urbanizare a cunoscut un regres, ponderea populației rurale stabilizându-se în intervalul 43-45% din total

Astfel, aproape jumătate din populația României are domiciliul în mediul rural – 43,6% din români locuiesc în mediul rural. La nivelul Uniunii Europene, România se află printre țările cu un grad redus de urbanizare, alături de Croația sau Slovacia. Ponderea populației rurale este considerabil mai mare la noi decât în țări occidentale și chiar decât în multe din țările din Europa de Est (în Bulgaria și Republica Cehă locuitorii din mediul rural fiind 25% respectiv 26% din total).

Infograficul poate fi consultat la:

https://monitorsocial.ro/indicator/mediul-rural-o-prioritate-semnificativa-pentru-romania/

Sursele datelor folosite în infografic sunt Institutul Național de Statistică și Banca Mondială. Datele pot fi accesate aici:

https://monitorsocial.ro/data/mediul-rural-o-prioritate-semnificativa-pentru-romania/

Pentru mai multe informații, vă stăm la dispoziție la următoarele date de contact: Victoria Stoiciu, victoria.stoiciu@fes.de, 021 2110982