Rocadă în guvernul Slovaciei

Prim-ministrul Slovaciei, Igor Matovič a anunţat duminică seară că este de acord să facă schimb de locuri în guvern cu ministrul de finanţe, Eduard Heger – a anunţat MTI, citând agenţia slovacă de ştiri TASR. Astfel politicianul speră că se va pune capăt crizei guvernamentale care s-a declanşat în urma deciziei premierului de a achiziţiona vaccinul rusesc anticovid Sputnik – V fără acordul partenerilor de coaliţie.

Anunţul făcut de Matovič a fost salutat de către partidele din coaliţia guvernamentală. Partidul de orientare liberală Libertate şi Solidaritate (SaS) condus de Richard Sulík, în cadrul unui comunicat a precizat că decizia prim-ministrului deschide calea către soluţionarea crizei, apreciază propunerea şi este de acord să se reîntoarcă în guvern. După cum este cunoscut, săptămâna trecută SaS a suspendat participarea în coaliţie şi a solicitat demisia lui Matovič. Preşedintele partidului Za L’udí (Pentru oameni), Veronica Remišová a declarat că gestul premierului este unul demn de un om de stat. Aceasta a adăugat că este vorba despre o decizie importantă, care va ajuta la o cooperare mai bună în cadrul coaliţiei.

Igor Matovič a semnalat încă de acum o săptămână că este dispus să demisioneze din funcţia de premier, dar sub anumite condiţii, şi anume să demisioneze cu el împreună şi partenerii săi de coaliţie. Cu ocazia anunţului făcut ieri, Matovič a declarat că și-a prezentat propunerea preşedinţiei partidului său OlaNO (Partidul Oamenilor Simpli şi a Personalităţilor Independente). Reacţionând la declaraţia premierului, ministrul finanţelor, Eduard Heger a spus că acceptă provocarea şi apreciază nelimitat încrederea acordată.

Cel de-al doilea cel mai mare partid al coaliţiei Sme rodina (Suntem o familie), care nu a cerut demisia premierului, prin intermediul preşedintelui său Boris Kollar, a declarat că salută decizia şi speră că acum criza guvernamentală s-a încheiat.

Székely Ervin

RADOR- 29 martie