13, cu noroc: România şi-a aflat numărul de intrare în concursul Eurovision

Nimeni nu este mai norocos decat cel care crede în norocul său, iar șansa a făcut ca Roxen să fie al 13-lea artist care va urca pe scena de la Rotterdam, în prima semifinală a evenimentului. Ordinea de intrare în competiție, stabilită de producătorii Eurovision și aprobată de Martin Österdahl, Executive Supervisor al concursului internațional, a fost anunțată astăzi de organizatori.

„13 este un număr norocos pentru mulți. Italienii și francezii au expresii în care acest număr e sinonim cu succesul, iar în ceea ce ne privește, anul acesta delegația noastră are 13 persoane și intrăm în semifinală de pe locul 13”, declară Liana Stanciu, șefa delegației României la ESC 2021.

Roxen este la fel de optimistă: „Îmi place numărul 13, mi-a purtat mereu noroc şi sper să se întâmple la fel şi de data aceasta. Abia aştept să urc pe scena Eurovision! Vă pup şi vă îmbrăţişez!”

Alături de Roxen, în prima semifinală Eurovision 2021, care va avea loc pe 18 mai, vor concura reprezentații Lituaniei, Sloveniei, Rusiei, Suediei, Australiei, Macedoniei de Nord, Irlandei, Cipru, Norvegiei, Croației, Belgiei, Israel, Azerbaidjan, Ucrainei și Maltei. Doar zece vor merge mai departe, în finala din 22 mai.

Alți zece artiști se vor califica din a doua semifinală, celor 20 de finaliști urmând să li se alăture, în actul final, reprezentanții țării gazdă și ai Big Five – Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie.

Sursa foto: eurovision.tv

***

Roxen a început să cânte de la o vârstă fragedă, cucerind trofeu după trofeu la diverse concursuri locale de talente. Debutul său a fost marcat de colaborarea cu Sickotoy pentru piesa „You Don’t Love Me”, care a atins performanțe remarcabile, ajungând pe primele 10 poziții ale celor mai difuzate piese la radio atât în topurile din România, cât și în cele din Bulgaria, și s-a regăsit, totodată, și în playlist-urile radiourilor din Franța, Mexic, Spania, SUA și Turcia. Single-ul său de debut – „Ce-ți cântă dragostea” – a devenit una dintre cele mai difuzate piese din 2020, dominând topurile timp de 7 săptămâni și însumând peste 30 de milioane de vizualizări pe YouTube. Fiind desemnată reprezentantă a României la ediția din 2020 a competiției Eurovision, Roxen a lansat 5 piese pentru selecția națională, piesa Alcohol You fiind desemnată câștigătoare. Din cauza pandemiei COVID-19, competiția Eurovision de anul acesta a fost anulată, însă Roxen rămâne reprezentata României pentru ediția din 2021 de la Rotterdam, cu o nouă piesă: „Amnesia”.

***

Eurovision Song Contest 2021 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 18 şi 20 mai şi finala pe 22 mai. La ediţia cu numărul 65 a concursului, participă – alături de România – alte 40 de țări.
Atât semifinalele, cât şi finala internaţională a ESC 2021 vor fi transmise live pe TVR.
Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de Duncan Laurence, reprezentantul Regatului Țărilor de Jos, cu piesa “Arcade”, în 2019. Ediția 2020 a Eurovision Song Contest a fost reprogramată de către organizatori, în contextul pandemiei de coronavirus.
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

***

Pentru alte informaţii, vă rugăm să ne scrieţi la: eurovision.romania@tvr.ro sau cristian.acatrinei@tvr.ro
Persoana de contact: Cristian Acatrinei    0749.081.959

Echipa Eurovision România