Rusia a înregistrat primul vaccin din lume împotriva COVID-19 destinat vaccinării animalelor

Rusia a înregistrat primul vaccin anti-COVID din lume destinat vaccinării animalelor. Producția pe scară largă a vaccinului anti-COVID pentru vaccinarea animalelor va fi lansată în luna aprilie, a declarat șeful adjunct al Rosselhoznadzor, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară, Konstantin Savenkov.
Vaccinul Carnivac-Cov a fost dezvoltat de Centrul Federal pentru Sănătatea Animalelor. Acesta este primul și singurul vaccin profilactic din lume împotriva COVID-19, destinat tratamentului animalelor, a subliniat șeful adjunct al Rosselhoznadzor. Potrivit lui Savenkov, studiile clinice ale acestui vaccin, care au început în luna octombrie 2020, au fost efectuate pe câini, pisici, vulpi polare, nurci, vulpi și alte animale.
„Rezultatele studiilor ne permit să concluzionăm faptul că vaccinul este inofensiv și are o activitate imunogenă ridicată, deoarece toate animalele testate şi vaccinate în proporţie de 100% din cazuri au dezvoltat anticorpi împotriva COVID-19”, a declarat oficialul rus, citat de Agenţia de presă RIA NOVOSTI. Savenkov a reamintit că în Rusia au fost confirmate două cazuri de infectare cu coronavirus la pisici, iar utilizarea unui vaccin pentru animale poate preveni dezvoltarea mutațiilor virusului.
Directorul Centrului de Cercetare în domeniul Epidemiologiei și Microbiologiei „V.I. Gamalei”, Aleksandr Ginzburg, a declarat că atunci când oamenii vor fi protejaţi de COVID-19, cu ajutorul vaccinurilor, infecția SARS-CoV-2 se va răspândi în rândul animalelor de la ferme şi crescătorii și la cele domestice.

(www.ria.ru – 31 martie)/vdraguta