SUA critică corupția din România, în primul raport al Departamentului de Stat asupra drepturilor omului

Realizator: Statele Unite critică din nou corupția din România în primul raport al Departamentului de Stat asupra drepturilor omului publicat de administrația Biden. Potrivit corespondentei noastre la Washington Doina Sauciuc, secretarul de stat Antony Blinken a spus la conferința de presă dedicată raportului că Departamentul său ia foarte în serios promisiunea președintelui de a readuce problema drepturilor omului în centrul politicii externe americane.
Reporter: „Vom auzit de la unele țări că nu avem niciun drept să le criticăm, întrucât noi înșine avem probleme. Nu pretindem că aceste probleme nu există și nu încercăm să le ascundem sub preș, nu le ignorăm, le tratăm în mod deschis cu deplină transparență și, de fapt, este exact ceea ce separă democrația noastră de autocrație”.
Antony Blinken a acuzat, între altele, genocidul guvernului chinez împotriva uigurilor din Xingjan, atacurile împotriva societății civile și opoziției politice în Rusia, Uganda și Venezuela, ca și pe cele împotriva protestatarilor pro-democrație din Belarus, crimele de război din Yemen, încălcările drepturilor omului în Siria de către regimul Assad.
În ce privește România, raportul pe 2020 al Departamentului de Stat arată, între altele, că există o corupție larg răspândită la nivel oficial. Sistemul judiciar a luat măsuri de a condamna și pedepsi oficiali care au comis ilegalități, dar autoritățile nu au avut mecanisme eficiente de aplicare a pedepselor și au amânat procedurile legate de abuzuri ale poliției și fapte de corupție, ceea ce a condus în multe cazuri la achitări.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 martie)