Comunicat al Ministerului Sănătăţii

Spitalul Foișor a fost informat încă de ieri dimineață despre iminența transformării în unitate COVID, însă aseară, la ora 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar, informează Ministerul Sănătății, care precizează „întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienţii spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu fi fost vreodată repetate” – se afirmă într-un comunicat de presă transmis în această noapte de către minister.

În document se afirmă că situaţia pacienților care necesită îngrijire ATI este critică de mai bine de o săptămână. În București nu mai sunt locuri la ATI disponibile în anumite momente ale zilei. În acest moment, 29 de pacienţi COVID-19 sunt intubaţi şi ventilaţi în secțiile UPU din București.

Transformarea Spitalului Foișor în spital COVID a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății; acesta adaugă din cei 105 pacienți internați la Foișor, 13 au fost transferați cu ambulanțele astfel: unu la Elias, patru la Spitalul Clinic de Urgență București, cinci la Universitar, unul la Bagdasar, unul la SJU Buzău și unu a fost dus la domiciliu în Galați.

Totodată, au fost trimişi la domiciliu și 25 de pacienţi programați pentru intervenții chirurgicale, dar care nu au mai fost operaţi şi li s-a făcut externarea; pentru alți 67 de pacienţi operați s-a decis externarea şi trimiterea la domiciliu./cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 aprilie