Occidentul trebuie să traseze Moscovei nişte linii roşii clare şi să ia măsuri când acestea sunt încălcate (Emmanuel Macron)

În afirmaţii ce semnalează o înăsprire a poziţiei Franţei faţă de Rusia, preşedintele Emmanuel Macron a spus că puterile mondiale ar trebui să traseze nişte linii roşii clare cu Moscova şi să ia în considerare instituirea unor sancţiuni, când acestea sunt depăşite.

Domnul Macron a declarat pentru reţeaua americană CBS că aceasta este singura modalitate ca Occidentul să fie credibil. El a adăugat că acţiunile din 2014 ale Moscovei împotriva Ucrainei nu au fost rezultatul unui eşec al diplomaţiei occidentale, ci, mai degrabă, un eşec al credibilităţii colective a Occidentului faţă de Rusia.

„După un comportament inacceptabil, trebuie, într-adevăr, să aplicăm sancţiuni. Asta este ceea ce am făcut după Ucraina şi după o serie de crize care au avut loc. Iar eu cred că trebuie să definim linii roşii clare cu Rusia. Este singura modalitate de a fi credibili. Cred că sancţiunile nu sunt suficiente în sine, însă sancţiunile sunt parte din pachet”, a afirmat Emmanuel Macron.

Totodată, liderul francez a recunoscut că Occidentul a avut o „abordare naivă” faţă de Rusia./mbrotacel/gpodea

BBC SERVICIUL MONDIAL – 18 aprilie