Preşedintele Ungariei înfiinţează o fundaţie pentru a ajuta copiii care au rămas orfani în urma pandemiei

János Áder, preşedintele ungar, şi soţia sa, Anita Herczegh, înfiinţează o fundaţie pentru a ajuta copiii care au rămas orfani în urma pandemiei de coronavirus. Anunţul a fost făcut de preşedinte însuşi, duminică, în cadrul emisiunii matinale a postului de radio Kossuth din Ungaria.

În timpul primului şi al celui de-al doilea val al epidemiei nu au existat atât de multe cazuri în care copiii să fi rămas orfani în urma pierderii părinţilor infectaţi cu coronavirus; acum mor mulţi tineri, mor părinţii unor copii mici, astfel că avem de-a face cu mulţi orfani, a spus János Áder. “Împreună cu soţia mea, de săptămâni întregi ne-am tot gândit cum am putea oferi ajutor în această situaţie. Am fost curios să aflu câte familii şi câţi copii au fost afectaţi de această epidemie: este vorba de peste 600 de copii, de peste 400 de familii”, a punctat preşedintele ungar.

János Áder a adăugat că aceşti copii ar trebui sprijiniţi financiar cel puţin până la împlinirea vârstei de 18 ani sau până la obţinerea unei diplome, la dobândirea unei profesii. Despre fundaţie, preşedintele ungar a spus că pregătirea documentelor legale s-a încheiat, există deja un act constitutiv, fondatorul fundaţiei este János Áder, în timp ce soţia face parte din consiliul de administraţie.

Psihologul clinician Emőke Bagdi şi fizicianul Diána Ürge-Vorsatz au fost invitaţi să facă parte din proiect şi au răspuns afirmativ. Preşedintele Ungariei a adăugat că fundaţia nu a fost încă înregistrată. Procedura din instanţă va începe săptămâna viitoare, astfel că deocamdată nu pot accepta donaţii. Fundaţia porneşte la drum cu cinci milioane de forinţi (aproximativ 14.000 de euro), sumă despre care preşedintele a spus că reprezintă “propriile economii”. În acelaşi timp, János Áder este încrezător în faptul că cei din cercul său de cunoscuţi, dar şi alţii se vor alătura cauzei şi vor face donaţii pentru sprijinirea orfanilor.

Domnia sa a subliniat, totodată, că, fără ajutorul primăriilor şi al primarilor, acest program nu va putea avea succes. Ei sunt cei care cunosc familiile afectate şi care deţin informaţii cu privire la tipul de sprijin financiar care le este necesar acestora, a menţionat Áder. Preşedintele ungar a precizat, totodată, că s-au gândit mult la numele fundaţiei şi că, în cele din urmă, au ales numele lui István Regőczi: preot catolic, care toată viaţa sa a ajutat copiii orfani./lendrefy/aionescu

MTI – 18 aprilie