Framing the Change: Retrospectivă de film documentarromânesc la Londra

Prima retrospectivă de film documentar românesc contemporan din Marea Britanie, organizată de ICR Londra în parteneriat cu festivalurile românești Astra Film Sibiu și One World România și două dintre cele mai mari și cunoscute festivaluri britanice, Sheffield Doc Fest și Open City Doc, va avea loc în perioada 26 aprilie – 31 iulie. Intitulată,,FramingtheChange”,retrospectiva va cuprinde peste 30 de filme și evenimente speciale relevante pentru publicul britanic/internațional, pentru cinefili și pentru iubitorii festivalurilor de film.

Deosebit de ambițios, proiectul își propune o incursiune în universul românesc al ultimelor două decenii, documentarele sondând teme actuale pentru societatea românească: efectele emigrației masive, intersecția dintre perspectiva religioasă și seculară, relația complicată dintre școală și educația la domiciliu, reflecția asupra istoriei recente a României ca exercițiu de descoperire, asumare și înțelegere. Selecția include și o serie de filme care reprezintă introspecții personale în viața regizorilor sau dezvăluie istoria unei comunități, reflectând varietatea de stiluri și estetica diferită a filmelor documentare românești.

Prima parte a programului retrospectivei este onorat de documentarele următorilor regizori: Alexandru Petru Bădeliță, Alex Brendea, Dumitru Budrala, IonutCarpatorea, Radu Ciorniciuc, Ștefan Constantinescu, Andrei Dăscălescu, Răzvan Georgescu, Oana Giurgiu,  Florin Iepan, Alexandru Solomon și Julio Soto.

Retrospectiva va fi deschisă de o discuție cu Adina Marin (programator la festivalul Astra Film din Sibiu), Andrei Rus (director artistic One World Romania), CíntiaGil (director al Sheffield Doc Fest) și Michael Stewart (director Open City Docs), moderată de jurnalistul Jonathan Romney, care scrie pentru publicațiile Film Comment, Sight& Sound, The Observer sau ScreenDaily. FramingtheChange este o continuare a eforturilor ICR Londra de promovare a filmului românesc în Marea Britanie, prin evenimente de mare vizibilitate, după amplul proiect-retrospectivă Revolution in Realism din 2016 de la British Film Institute, complementare programului permanent Cinemateca Românească.

Program:

Prima parte – Selecțierealizată de Adina Marin (Astra Film)

 26 aprilie, 19.00 | Discuțiedespreultimeledouădecenii de documentarromânesc.Participă: Adina Marin, Andrei Rus, Cíntia Gil, Michael Stewart și Jonathan Romney. Introducere de Magda Stroe, coordonatoractivitate ICR Londra

28 aprilie, 19.00 | ProiecțiafilmuluiLa drum, înregialuiDumitruBudrala

29 aprilie, 19.00 | ProiecțiafilmuluiAcasă,înregialuiRaduCiorniciuc

4 mai, 19.00 | Proiecțiafilmului Home Alone – A Romanian Tragedy, înregialuiIonuțCarpatorea

 5 mai, 19.00 | Proiecțiafilmului Dacia, dragosteamea, înregialui Julio Soto șiȘtefan Constantinescu

7 mai, 19.00 | ProiecțiafilmuluiDecrețeii.Născuți la comandă,înregialui Florin Iepan

13 mai, 19.00 | ProiecțiafilmuluiOuălelui Tarzan, înregialuiAlexandru Solomon

20 mai, 19.00 | ProiecțiafilmuluiBlestemulariciului, înregialuiDumitruBudrala

 26 mai, 19.00 | Proiecțiafilmului Aliyah DaDa, înregiaOanei Giurgiu

28 mai, 19.00 | ProiecțiafilmuluiPașaport de Germania, înregialuiRăzvanGeorgescu

5 iunie, 19.00| ProiecțiafilmuluiEute-am făcut, euteomor, înregialuiAlexandruPetruBădeliță

 5 iunie, 19.00| ProiecțiafilmuluiProfu, în regia lui Alex Brendea

 9 iunie, 19.00 | Proiecția filmului Păcătoasa Teodora, înregia Ancăi Hirte

 12 iunie, 19.00| Proiecția filmului Tatăl nostru, în regia lui Andrei Dăscălescu

 Programulcelei de-a douapărți a retrospectivei (15 iunie – 31 iulie), selecțierealizată de Andrei Rus (One World Romania), esteîn curs de definitivare, iarfilmele, invitațiișievenimenteleurmează a fi confirmate.

 Filmelevor fi prezentatepecanalele online ale ICR Londra, cu subtitluriînlimbaengleză, iaruneledintreelevor fi disponibiledoarînMarea Britanie pentru o scurtăperioadă de timp.Detalii complete la www.icr.roșiwww.icr-london.co.uk.