Procesiune pe Drumul Crucii din judeţul Hunedoara, în care se comemorează Patimile lui Iisus Hristos de pe Dealul Golgotei

Realizator: Cea mai lungă procesiune din Europa, în care se comemorează Patimile lui Iisus Hristos de pe Dealul Golgotei, este în desfășurare la această oră în județul Hunedoara. Drumul Crucii, care a început la Lupeni și se va încheia la Schitul Straja, a avut loc prima dată în urmă cu peste 20 de ani. Ilie Pintea este acum în direct. El urmărește procesiunea care se îndreaptă spre Straja. Bună ziua, Ilie!
Reporter: Bun găsit. Cu ceva mai puțin de o oră în urmă, peste 500 de credincioși au plecat din Lupeni spre Schitul Straja, au parcurs deja mai bine de 2 kilometri, și se apropie de cel de al doilea popas, care este deja chiar pe drumul județean care urcă spre stațiune. Omenii sunt extrem de bucuroşi că au putut lua parte anul acesta la această procesiune îndelungat aşteptată. Până în ultima clipă organizatorii se întrebau dacă nu se va schimba ceva în ceea ce privește situaţia epidemiologică, asta după ce anul trecut în plină pandemie procesiunea a fost anulată, iar crucea aceasta, pe care acum o poartă credincioşii până sus pe umeri, a fost dusă atunci doar de un sobor de trei preoţi. Îmi spuneau organizatorii că a fost cea mai tristă, dar şi cea mai profundă ceremonie de felul acesta, pentru că oamenii ieşiseră cu flori pe marginea drumului ca să participe măcar în felul acesta la procesiune.
Anul acesta, însă, organizatorii au luat toate măsurile pentru ca totul să se desfășoare în regulă. Am văzut voluntari care împărţeau măşti celor care nu aveau. Dacă distanţarea socială a fost o problemă oarecum la pornirea procesiunii, pe măsură ce drumul avansează, urcuşul greu face ca această distanţare să se producă în mod firesc.
Dacă aici, în Lupeni, sunt 21 de grade acum, sus în Straja, la peste 1.500 de metri altitudine, unde se găsește schitul în care va rămâne această cruce, avem peste un metru de zăpadă – îmi spuneau cei care sunt sus în munte. Zăpada se dă foarte greu dusă din munte și cei care au venit pentru minivacanţa de sărbători vor putea chiar să schieze sus în Straja.
Revenind la această procesiune, aflată la cea de-a 22-a ediţie, ea va ajunge sus în munte în jurul orei 16:00. Imediat după aceea va avea loc slujba deniilor la Schitul din Straja./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 aprilie)